
Veluwse Bonte Bloemensalade

Veluwse Bonte Bloemensalade
Voor een salade met veel eetbare bloemen kun je natuurlijk oneindig variëren. Vooral ook afhankelijk van wat zich er voordoet in tuin en nabije bossen en velden. De ingrediënten in dit recept zijn dus slechts een suggestie. Bij landwinkel ’t Schuurtje in Lunteren is een veldje ingezaaid met wilde eetbare bloemen: leuk voor de bijen maar ook leuk voor uzelf. Hier kunt u de voorbeelden uit dit recept vinden. Daarnaast kunt u in het winkeltje seizoensgroenten kopen voor de basis van de salade.
Ingrediënten
- 10 komkommerkruid bloemetjes
- 5 teunisbloemen
- 2 klaprozen
- 10 wilde cichorei bloemetjes
- 5 bloemen van het kaasjeskruid
- enkele blaadjes veldzuring
- wilde marjolein
- tuinmelde bladeren
- 2 goudsbloemen
- venkelgroen
- look zonder look sprietjes
- gemengde groene sla van bijvoorbeeld rucola, kropsla, enkele duizendblad blaadjes
Dressing:
- 3 eetlepels olijfolie
- ½ eetlepel witte wijnazijn
- ½ eetlepel balsamico azijn
- 1 theelepel mosterd (’t Schuurtje)
- peper en zout
Was de sla en de bloemen (apart) als je dat nodig vindt en droog ze goed in een slacentrifuge. Scheur de groene sla, de melde en veldzuring in stukjes. Maak een dressing van de olie, azijn, mosterd, peper en zout. Doe de gehakte marjolein, look zonder look en venkelgroen erdoor en meng de dressing vlak voor het opdienen door de salade.
Strooi de gewassen bloemen over de salade en eet smakelijk (en mooi!).


Andere recepten
- Bonte Veluwse bloemensalade
- Damsterdiepsoep met veldzuring uit Delfzijl
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Duizendbladthee met Madeleines
- Dwars-door-de-tuin-soep uit Stavenisse
- Edese melganzevoet-nagelkruid roomsoep
- Frittata millefolium
- Gado Gado met zevenblad en look-zonder-look
- Hamburgers van Overesch met look-zonder-looksaus
- Hartige wilde groentetaart
- Jacobsvruchten met aardappel en klaproos
- Kastanjesoep
- Kruidenquiche uit de polder
- Meringues met teunisbloemen
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Omelet met veldzuring
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pelser salade met gerookte eendenborst en wilde bloemen
- Perensmoothie met melganzenvoet
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Roerei met duizendblad
- Salade met wilde bloemen van het Oudenhorsterpad
- Schutpad-omelet met tomaat en duizendblad
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden
- Tzatziki met watermunt
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veldzuringsoep uit de Drentse Aa
- Voorjaarssoep uit de Krimpenerwaard
- Wilde energiereep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde kruidenboter
- Wilde kruidensalade met Heemskerkse rode aardappelen en spekjes
- Wilde kruidensalade uit de Betuwe
- Wilde-planten-omelet

Wandelroutes
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen
- Lekker Landschap in Heikant!
- Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Glindhorster Foodwalk
- Happen en Stappen rond Dreischor
- Foodwalk Landgoed Ockenburgh
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Bosbessenplaatcake uit Groesbeek
- Beleef een Foodwalk in Ten Arlo
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Foodwalk in het Schokkerbos
- Plukroute Tilburg-Stokhasselt
- Plukroute Lelystad
- Soep op tafel in de gelagkamer!
- Bieslandse Bessenroute
- Schutpad-foodwalk
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde
- Reuzensmulroute
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Doesburgermolen Foodwalk
- Landheer in het Heemskerkse tuindersgebied
- Foodwalk in de Goudse Hout
- Foodwalk Oostkapelle
- Pelserpad Foodwalk
- Koken met Rommel
- Foodwalk in Anna Jacobapolder

Fietsroutes
- B(l)oeiend landschap rondom Raalte
- De Brabantse Wal: van aspergeland tot kruidenrand
- Fietsen langs Betuws groen en fruit
- Trilveen en polderluchten
- Door het veld rond het Damsterdiep
- Rondje Rijckholt-Margraten
- Van Bier tot Honing - Smaakfietsroute
- Rondje West-Krimpenerwaard
- Op de grens van Holland en het Sticht
- Rondje Mesch-Noorbeek
- Rondje Oost-Krimpenerwaard
- Fruit- en druivenroute Groningen
- Op de fiets door Bramenland

Andere recepten
- Bonte Veluwse bloemensalade
- Damsterdiepsoep met veldzuring uit Delfzijl
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Duizendbladthee met Madeleines
- Dwars-door-de-tuin-soep uit Stavenisse
- Edese melganzevoet-nagelkruid roomsoep
- Frittata millefolium
- Gado Gado met zevenblad en look-zonder-look
- Hamburgers van Overesch met look-zonder-looksaus
- Hartige wilde groentetaart
- Jacobsvruchten met aardappel en klaproos
- Kastanjesoep
- Kruidenquiche uit de polder
- Meringues met teunisbloemen
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Omelet met veldzuring
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pelser salade met gerookte eendenborst en wilde bloemen
- Perensmoothie met melganzenvoet
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Roerei met duizendblad
- Salade met wilde bloemen van het Oudenhorsterpad
- Schutpad-omelet met tomaat en duizendblad
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden
- Tzatziki met watermunt
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veldzuringsoep uit de Drentse Aa
- Voorjaarssoep uit de Krimpenerwaard
- Wilde energiereep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde kruidenboter
- Wilde kruidensalade met Heemskerkse rode aardappelen en spekjes
- Wilde kruidensalade uit de Betuwe
- Wilde-planten-omelet

Verder lezen