Artikel
 

Veldzuring

Veldzuring

 

Veldzuring (Rumex acetosa)

In de tijd dat onze voorouders de hele dag in de zomerhitte aan de slag waren, aten zij graag een Zuringblad, dat leste de dorst buitengewoon goed.

Veldzuring heet in het Latijn Rumex acetosa. Rumex betekent pijl of speer. De plant heeft dan ook pijlvormige bladeren. De soort kan meer dan 0,5 m hoog worden. Vaak en met name op zonnige plaatsen zijn veel delen van de plant rood aangelopen. De plant komt in matig voedselrijke en matig vochtige graslanden voor, die door deze zuring voor het oog rood kunnen kleuren.

 

Soms komt de soort op open gedeelten in bossen voor, maar is daar meer bleekgroenig van kleur. De plant wordt door het vee gemeden vanwege hetoxaalzuur. Er zijn verschillende soorten zuring. Zo bestaat er schapen-, ridder-, kluwen-, water-, moeras- en krulzuring om maar enkele te noemen. In de lente smaken de eerste lentezuringblaadjes zachter dan in de zomer. “Veldzuring zuivert de lever” volgens een oude spreuk…

Hoeveel mag gebruikt worden? Zuring mag mondjesmaat gebruikt worden. Er zit veel vitamine C (ascorbinezuur) in. Onze voorouders beweerden vroeger niet voor niets dat zuring goed was tegen scheurbuik en bloedend tandvlees. Teveel vitamine C is niet gezond. dus let wel op dat u niet teveel eet van deze plant. Zeker mensen die last hebben van nier- en galstenen, reuma en mensen die problemen hebben met maagzuur kunnen de zuringblaadjes het beste uit hun menu schrappen.