Routes
 

Trilveen en polderluchten

Trilveen en polderluchten

 
Fietsroute vanuit Amsterdam (27,9 km)

Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: brandnetel, rietwortel, veldzuring
 
Startpunt

Fietsroute door veenweidegebied op een steenworp afstand van Amsterdam.

Startpunt en eindpunt van de route is het Buiksloterwegveer achter het Centraal Station van Amsterdam.

Vaartijden pont: www.ilovenoord.nl

Deze fietsroute brengt u van het centrum van Amsterdam dwars door veenweidegebied. Via het Landsmeerderveld gaat u naar het Ilperveld. Een uitgestrekt brak veenweidegebied, met talloze sloten en vaarten, rietkragen en het bijzondere trilveen.

Routebeschrijving

Neem de pont naar de Buiksloterweg. Volg de Buiksloterweg. U rijdt langs het Florapark. Aan het eind van de Buiksloterweg gaat u rechts de Noordhollandschkanaaldijk op. Ga onder de A10 door en ga daarna links. U rijdt op het Dorspad door het Landsmeerderveld. 

Turfwinning
Rond Oostzaan, Den Ilp en Landsmeer is door de eeuwen heen turf gewonnen. Het bleef hier bij wilde, kleinschalige verveningen. Nadat het hoogveen was opgeraakt ging men het laagveen met zogenaamde trekbeugels opbaggeren. Het veen werd vervolgens op smalle stroken land uitgelegd, gedroogd en in dikke turven gesneden. Zo ontstond een landschap met legakkers en petgaten; 'dellen' in het Oostzaans geheten. Met een brakwatervegetatie en een grote vogelrijkdom. 

Aan het eind gaat u rechtsaf naar de Van Beekstraat. Aan het einde linksaf naar de Kanaaldijk.

Bezoekerscentrum
Op nummer 32 a vindt u het bezoekerscentrum Ilperveld. U kunt het bezoekerscentrum bekijken, een bootje huren of gewoon een kopje koffie met heerlijke appeltaart uit de Beemster nuttigen. Let op: van eind oktober tot half maart is het bezoekerscentrum gesloten. 

Vervolg uw weg over de Kanaaldijk en sla linksaf naar de Dorre Ilp. Ga rechtsaf in Den Ilp en daarna linksaf naar recreatiegebied 't Twiske. U volgt het fietspad over het Luyendijkje. Aan het eind rechtsaf en vervolgens linksaf. Bij de splitsing weer naar rechts. Volg het fietspad tot aan de Marsenweg en ga hier rechts en meteen weer links. U komt uit op de Pikpotweg. Op nummer 1 vindt u zorgboerderij De Marsen. Hier kunt u zure room kopen en groente van het seizoen.

Vervolg uw weg over het Luyendijkje richting Amsterdam. Ga onder de A10 door. Het Luyendijkje gaat over in de Halteriastraat. Ga rechtsaf naar de Thomas Prinslaan. Rechts naar de Cosmariumstraat. Daarna rechtsaf naar de Adriaan Loosjesstraat. Aan het einde linksaf het Zuideinde op. Aan het einde neemt u linksaf de Landsmeerderdijk. Deze gaat over in de Buiksloterdijk. U gaat onder de Kamperfoelieweg door en gaat rechtsaf. U komt uit op het fietspad naast de Kamperfoelieweg. Op het Mosplein gaat u bij de stoplichten linksaf de Berberisstraat in en direct rechtsaf Het Mosveld in. Neem op de kruising met de Wingerdweg het fietspad rechtdoor. Houdt rechts aan en u komt uit op de Buiksloterweg. Volg deze totdat u terug bent bij de pont.

Deze route is samengesteld door Landschap Noord-Holland.
U kunt de routebeschrijving ook als pdf folder downloaden.

Bijzonderheden

Gedurende de tocht zijn de brandnetelblaadjes en de veldzuring te plukken (februari tot en met juni). Pluk jonge blaadjes voor een lekkere soep. Of rietwortels Van november tot maart kunt u rietwortels oogsten. Gebruikt voor een salade de bovengrondse scheuten en de jonge wortelstok.

________________________________________________________

Winkels

Zorgboerderij De Marsen Pikpotweg 1 Landsmeer
Openingstijden:

Ma - Vr: 09.00 - 16.00 uur
Zaterdag: 10.00 - 14.00 uur
Zondag: 11.00 - 15.00 uur

http://www.demarsen.org/

Bezoekerscentrum Ilperveld Kanaaldijk 32a Landsmeer
www.landschapnoordholland.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
fietsroute Fietsroute vanuit Amsterdam (27,9 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Bezoekerscentrum Ilperveld
  • Zorgboerderij De Marsen
Ilperveld in vogelvlucht
varen en picknicken in het Ilperveld
excursie voor 'waterratten'
veldzuring
bijbehorende recepten
Recepten
 
verder lezen
Verder lezen