Routes
 

Tocht om de Noord 'Proefommetje'

Tocht om de Noord 'Proefommetje'

 
Wandelroute vanuit Onnen (5,6 km)
 
Oogsttijd: maart - juni
 
Ingrediënten: smalle weegbree
 
Startpunt

De route start bij dorpshuis De Tiehof, Bakkerweg 4, 9755 PM Onnen.

Openbaar vervoer: er is een busverbinding vanuit Haren of Groningen naar Onnen. Stap in Onnen uit bij de halte Tijhorststeeg (Dorpsweg 22).

Routebeschrijving

RD = rechtdoor, RA = rechtsaf, LA = linksaf

Deze route gaat door een heel afwisselend landschap op de grens van de Hondsrug en het oude stroomdal van de rivier de Hunze. De route is samengesteld door Landschapsbeheer Groningen. Meer informatie over het gebied vindt u hier.

Vrijwel overal langs de route kunt u smalle weegbree plukken, die u thuis om kunt toveren in heerlijke visjes!

Sta met de rug naar het dorpshuis en ga RA de Bakkerweg op. Je komt uit op de Dorpsweg, ga daar RA tot aan de volgende viersprong met pleintje.

Ga hier LA de Mottenbrink in.
Ga na ongeveer 500 meter bij T-splitsing RA richting Glimmen. Ga meteen daarna bij het bord einde bebouwde kom bij de splitsing RD het zandpad in (Onneresweg).

Ga na 1100 meter op de 3-sprong RA verder op de Onneresweg. Je ziet het bos van de Appèlbergen voor je liggen. Na 500 meter kom je nu van het open veld in het bos.

Ga RD het bos in en ga na 50 meter LA tussen de horizontale palen door. Rechts ligt een vennetje en staat een picknickbankje.

Volg nu de gele paaltjes route (ongeveer 500 meter) tot aan de driesprong met links een laagte met water en pitriet, dit is een pingoruine (meertje in de ijstijd ontstaan),rechts het bos en links voor een weiland.

Verlaat hier de gele paaltjesroute en ga LA.

Ga bij de volgende T- splitsing weer LA en ga bij de volgende T- splitsing RA.

Blijf dit pad volgen tot je bij de verharde weg aankomt, Zuidveld.

Steek deze weg schuin naar rechts over en ga het zandpad de van Swinderenlaan in. Volg dit door mooie door eiken omzoomde pad en loop door tot aan de eerste kruising.

Ga hier LA de Koelandsdrift in. Deze zandweg loopt vrijwel rechtdoor terug naar het startpunt.

Deze route is samengesteld door Landschapsbeheer Groningen.


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route