
Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden

Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden
Ingrediënten (6 tot 8 personen)
Pluksla met wilde kruiden
- 100 g frisee
- 100 g tatsoi
- 100 g pousblet rouge
- 15 viooltjes
- olijfolie
- peper zout
- citroensap
- handvol wilde kruiden als: vogelmuur, duizendblad, veldzuring
Asperge terrine
- 1500 g asperges
- 2 l water
- 10 g zout
- 2 blaadjes gelatine per dl vocht
- bosje platte peterselie
- bosje dille
- 300 g gesneden Brabantse Wal-ham
Crème
- 100 g roomkaas naturel
- 1 el. bieslook / of fijn gesneden look-zonder-look
- peper zout
- scheutje balsamico azijn
Bereiding asperge terrine
Schil de asperges en snij 2 cm van de onderkant af.
Kook de asperges in ongeveer 12 min. beetgaar (kooktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges).
Week de blaadjes gelatine in koud water tot ze slap zijn. Knijp ze uit en los ze op in het warme asperge vocht. De hoeveelheid vocht/gelatine is afhankelijk van de inhoud van de terrinevorm.
Was de kruiden en slinger deze zo droog mogelijk. Hak het geheel vervolgens grof.
Opmaak van de terrine
Bekleed de terrinevorm met plasticfolie.
Leg laag om laag asperges, ham en gehakte kruiden. Doe er vervolgens een schepje vocht met de gelatine overheen.
Vervolg deze stappen tot de terrine vol is. Vul het geheel af met het vocht.
Laat de terrine een dag onder druk opstijven.
Crème
Kneed de roomkaas met de azijn peper en zout soepel. Voeg de bieslook toe en doe het geheel in een spuitzak.
Pluksla met wilde kruiden
Was sla kort en pluk ze mooi fijn.
Was en snij de wilde kruiden.
Maak een mengeling van sla, kruiden en viooltjes.
Breng het geheel op smaak met olijfolie peper zout en citroensap.
NB dit is slechts een voorbeeld van een salade met wilde kruiden experimenteer zelf met soorten sla, kruiden en smaken en neem ook eens bloemen van rode klaver of madeliefje!
Serveren
Snij mooie plakken van de terrine en leg deze op het midden van het bord. Spuit er kleine dotjes crème op.


Andere recepten
- Bonte Veluwse bloemensalade
- Damsterdiepsoep met veldzuring uit Delfzijl
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Duizendbladthee met Madeleines
- Dwars-door-de tuin-soep uit Oostkapelle
- Dwars-door-de-tuin-soep uit Stavenisse
- Frittata millefolium
- Gado Gado met zevenblad en look-zonder-look
- Hamburgers van Overesch met look-zonder-looksaus
- Hartige wilde groentetaart
- Kastanjesoep
- Kruidenquiche uit de polder
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Muursalade
- Omelet met veldzuring
- Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pelser salade met gerookte eendenborst en wilde bloemen
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Roerei met duizendblad
- Salade met wilde bloemen van het Oudenhorsterpad
- Salade naast ‘t padje met appel en wortel
- Schutpad-omelet met tomaat en duizendblad
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Tzatziki met watermunt
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veldzuringsoep uit de Drentse Aa
- Veluwse Bonte Bloemensalade
- Veluwse wildplukquiche
- Vogelmuursoep
- Voorjaarssoep uit de Krimpenerwaard
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde energiereep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde kruidenboter
- Wilde kruidensalade met Heemskerkse rode aardappelen en spekjes
- Wilde kruidensalade uit de Betuwe
- Wilde-planten-omelet
- Wildpluksalade met wilde kruidenboter uit de Goudse Hout
- Zoete madeliefjes met Groningse bietsuiker

Wandelroutes
- Fruitfoodwalk rond Kapelle
- Reuzensmulroute
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Foodwalk in het Schokkerbos
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Foodwalk Landgoed Ockenburgh
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde
- Beleef Lekker Landschap in Ritthem!
- Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer
- Foodwalk in Anna Jacobapolder
- Glindhorster Foodwalk
- Oudenhorster Foodwalk
- Bieslandse Bessenroute
- Beleef een Foodwalk in Ten Arlo
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Lekker Landschap in Heikant!
- Plukroute Tilburg-Stokhasselt
- Pluk's Hasselbraamroute
- Doesburgermolen Foodwalk
- Happen en Stappen rond Dreischor
- Landheer in het Heemskerkse tuindersgebied
- Foodwalk in de Goudse Hout
- Beleef een Foodwalk in Stavenisse!
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Koken met Rommel
- Das lekker kuieren op Tongelaar
- Kom roeken en pruven in Echten (B)
- Foodwalk Oostkapelle
- Kom roeken en pruven in Echten (A)
- Bosbessenplaatcake uit Groesbeek
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen
- Soep op tafel in de gelagkamer!
- Plukroute Lelystad
- Schutpad-foodwalk

Fietsroutes
- Rondje Rijckholt-Margraten
- Fietsen langs Betuws groen en fruit
- Van Bier tot Honing - Smaakfietsroute
- Trilveen en polderluchten
- Fruit- en druivenroute Groningen
- Door het veld rond het Damsterdiep
- Op de grens van Holland en het Sticht
- Rondje Oost-Krimpenerwaard
- Rondje West-Krimpenerwaard
- B(l)oeiend landschap rondom Raalte
- Rondje Gouda-Schoonhoven
- De Brabantse Wal: van aspergeland tot kruidenrand

Andere recepten
- Bonte Veluwse bloemensalade
- Damsterdiepsoep met veldzuring uit Delfzijl
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Duizendbladthee met Madeleines
- Dwars-door-de tuin-soep uit Oostkapelle
- Dwars-door-de-tuin-soep uit Stavenisse
- Frittata millefolium
- Gado Gado met zevenblad en look-zonder-look
- Hamburgers van Overesch met look-zonder-looksaus
- Hartige wilde groentetaart
- Kastanjesoep
- Kruidenquiche uit de polder
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Muursalade
- Omelet met veldzuring
- Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pelser salade met gerookte eendenborst en wilde bloemen
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Roerei met duizendblad
- Salade met wilde bloemen van het Oudenhorsterpad
- Salade naast ‘t padje met appel en wortel
- Schutpad-omelet met tomaat en duizendblad
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Tzatziki met watermunt
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veldzuringsoep uit de Drentse Aa
- Veluwse Bonte Bloemensalade
- Veluwse wildplukquiche
- Vogelmuursoep
- Voorjaarssoep uit de Krimpenerwaard
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde energiereep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde kruidenboter
- Wilde kruidensalade met Heemskerkse rode aardappelen en spekjes
- Wilde kruidensalade uit de Betuwe
- Wilde-planten-omelet
- Wildpluksalade met wilde kruidenboter uit de Goudse Hout
- Zoete madeliefjes met Groningse bietsuiker

Verder lezen