Routes
 

Specialiteiten van boer en natuur van de Laarsenberg bij Rhenen

Specialiteiten van boer en natuur van de Laarsenberg bij Rhenen

 
Wandelroute vanuit Rhenen (3,9 km)
 
Oogsttijd: augustus - november
 
Ingrediënten: boekweit, bramen, tamme kastanjes
 
Startpunt

Startpunt van deze wandelroute is Restaurant Cunera bij station Rhenen, Grebbeweg 1 Rhenen, www.restaurantcunera.nl. Bij het station en in de wijk is parkeergelegenheid.

Routebeschrijving

Deze route loopt over de flanken van de Laarsenberg en Grebbeberg. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

De plukplekken bevinden zich in een natuurgebied. Blijft u op de aangegeven paden. Plukken is alleen toegestaan op voor eigen gebruik.

Volg vanaf het startpunt de met blauwe klompjes gemarkeerde aanlooproute van het Grift en Graftenpad. Na ongeveer 900 meter komt u bij de Laarsenberg op de hoofdroute van het Grift en Graftenpad. De hoofdroute gaat rechtdoor en naar rechts. Volg de route naar rechts (oostelijke richting) en blijf op de flanken van de Laarsenberg. Hier is de plukplek te vinden.

Langs de wandelpaden op de flanken van de Laarsenberg zijn tamme kastanjes en bramen te vinden.

Volg de met blauwe klompjes gemarkeerde route van het Grift en Graftenpad tot aan de kruising met de Heimersteinse laan in het bos. Ga hier naar rechts in de richting van Ouwehands Dierenpark (op deze plek is ook een herstelde loopgraaf te vinden).

Volg de bordjes van het Utrechts Landschap terug tot het punt waar u weer bij het Grift en Graftenpad komt. Vervolgens dezelfde weg terug richting het station.

Voor gedetailleerde routebeschrijving verwijzen we naar de website www.klompenpaden.nl onder ‘alle Klompenpaden’, ‘Grift en Graftenpad’. Het Grift en Graftenpad is ook verkrijgbaar als brochure bij het startpunt en in de Klompenpaden app voor Iphone en Android.

Deze route is samengesteld door Landschap Erfgoed Utrecht.

Bijzonderheden

Het zuidoosten van de provincie Utrecht doet buitenlands aan. Een hoge, beboste heuvel, de Grebbeberg/Laarsenberg is wat er overbleef nadat in de voorlaatste ijstijd de noordelijke helft van ons land bedolven was onder ijs. Ten noordoosten hiervan ligt een agrarisch gebied rond het dorp Achterberg. Landschap Erfgoed Utrecht heeft hier samen met vele vrijwilligers, agrariërs en andere betrokkenen een Klompenpad aangelegd: het Grift- en Graftenpad. De Grift, gegraven om het gebied te kunnen vervenen, Graften, eeuwenoude voorzieningen om vruchtbare grond op een helling vast te houden. De Laarsenberg kreeg hierdoor als een trap onder elkaar liggende akkers.

Klompenpaden zijn cultuurhistorisch interessante wandelroutes die particuliere terreinen, zoals landgoederen en boerenland, toegankelijk maken voor de wandelaar. Ze gaan zoveel mogelijk over historische tracés en onverharde paden. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer. De paden vertellen bewoners en wandelaars over de geschiedenis van hun omgeving. Ook het landschap heeft voordeel van de ontwikkeling van Klompenpaden: vaak worden landschapselementen hersteld en aangelegd.

En langs Klompenpaden is voldoende eetbaars te vinden! En wanneer we dit aanvullen met streekproducten die hier worden gemaakt en verkocht, is een volwaardige maaltijd - met vlees of vegetarisch - samen te stellen.

Een aantal agrarische bedrijven in Achterberg verwerkt melk, graan, vlees tot producten die bij lokale bedrijven verkocht worden of worden verwerkt in maaltijden. Zo is er boer Boonzaaijer die schapen houdt waar kaas van wordt gemaakt en boer Van Dijk die vlees verkoopt van zijn runderen. De honing komt van Imkerij de Werkbij. Deze producten zijn verzameld in de winkel van Smits Specialiteiten in Rhenen.

Onderaan de Grebbeberg ligt het prachtige natuurgebied de Blauwe Kamer. Een wandeling of fietstocht van 2 kilometer van de voet Grebbeberg brengt u bij het Bezoekerscentrum, waar Wildernisvlees van FREE Nature wordt verkocht. Deze organisatie zorgt onder andere voor begrazing door runderen van natuurgebieden. Als de kudde in een gebied door de geboorte van kalveren te groot is, wordt onderzocht of er andere gebieden zijn waar begraasd moet worden. Zijn die gebieden er niet dan worden de koeien geslacht en wordt de opbrengst gebruikt voor het werk van FREE Nature. Door het afwisselende dieet van het vee krijgt u een bijzonder smakelijke biefstuk of gehaktbal op uw bord!

___________________________________________________________

Winkels

Smits Specialiteiten Frederik van de Paltshof 12 Rhenen
www.smitsspecialiteiten.nl

Informatiecentrum Blauwe Kamer Blaauwe Kamer 14 Wageningen
Informatiecentrum Blauwe Kamer


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Rhenen (3,9 km)
wanneer oogstenOogsttijd
augustus - november
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Informatiecentrum Blauwe Kamer
  • Smits Specialiteiten
streekrecepten
Streekrecepten
honing van de imker
routemarkering
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen