Routes
 

Soep op tafel in de gelagkamer!

Soep op tafel in de gelagkamer!

 
Wandelroute vanuit Oud Avereest (2,2 km)
 
Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: vogelmuur, beukennootjes, brandnetel, duizendblad, hondsdraf, hondsdraf, paardenbloemblad, paardenbloemenbloesem, veldzuring, vlierbessen, vlierbloesem, watermunt
 
Startpunt

Bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22 Balkbrug.

Met het openbaar vervoer is het startpunt te bereiken door vanaf station Zwolle buslijn 29 te nemen (Coevorden, via Dedemsvaart) en uit te stappen in Balkbrug. Vanaf daar is het 2,7 km lopen naar bezoekerscentrum De Wheem in Oud Avereest.

Routebeschrijving

Deze korte wandeling loopt over de es, langs oude akkertjes en door de hooilandjes van het riviertje de Reest. U wandelt over de terreinen van Landschap Overijssel en Het Drentse Landschap. De plukplekken bevinden zich in een natuurgebied. Blijft u op de aangegeven paden. Plukken is alleen voor algemene soorten toegestaan en uitsluitend voor eigen gebruik.

U steekt de provinciale weg over en loopt langs de begraafplaats. Direct linksaf langs de oude begraafplaats. Een meidoornheg scheidt u van de begraafplaats. Aan het einde van de begraafplaats vervolgt u de wandeling over een es. 

Hier vindt u in de berm bijvoorbeeld duizendblad en aan het einde van de akker ook zevenblad. Als u hier in de zomer wandelt ziet u de klaprozen en korenbloemen tussen het graan staan.

Het pad gaat over in een paadje langs oude beuken, die ooit een heg vormden. 

Aan het einde van het pad ziet u een vlier, in mei met bloesem en in de herfst met bessen. 

Aan het einde van het pad gaat u rechtsaf over het erf van een prachtige boerderij. Zodra u de schuren gepasseerd bent, gaat u links voor de boerderij langs. U komt op een karrenspoor dat naar een brug over de Reest leidt. 

U loopt hier dwars door de hooilanden. In het voorjaar en in de zomer is het een drukte van belang met insecten die de vele bloemen bezoeken. Hier vindt u langs het pad ook veldzuring.

Aan het einde van het pad, bij de prachtige historische boerderij De Wildenberg, waar je ook een heerlijke vakantie kunt hebben, gaat u rechtsaf. 

U vindt hier onder meer vogelmuur. Pluk wat van deze plant om er straks thuis een lekkere vogelmuursoep van te maken.

Op de kruising volgt u de paaltjes van het wandelnetwerk in de richting van de Wheem. 

Links van u ligt hoog een akker, rechts de hooilanden van de Reest. Dit is een eeuwenoud kerkenpad dat gebruikt werd door de Drentse inwoners van het Reestdal om naar de kerk in Oud Avereest te gaan.

U volgt dit pad over de Reest. 

Het bruggetje kent u misschien wel uit de film Bartje. Via een prachtig romantisch kerkenpaadje met overhangende bomen kom je op de akker waar Landschap Overijssel oude gewassen teelt. Het ene jaar boekweit, het andere jaar rogge.

Aan het eind van het pad bent u terug bij bezoekerscentrum De Wheem.

Deze route is samengesteld door Landschap Overijssel.

Bijzonderheden

Bezoekerscentrum De Wheem is een prima begin- of eindpunt van een middagje Reestdal. In deze fraaie boerderij, midden in het Reestdal, is van alles te beleven. Behalve mooie exposities vindt u er een leuke winkel en kunt u er terecht voor een lekker kopje koffie met krentewegge. Kinderen kunnen zich vermaken in de dassenburcht of op het spannende Speelnatuurpad gelegen achter De Wheem. Regelmatig worden bij De Wheem leuke activiteiten georganiseerd!

Idyllisch Reestdal
Op de grens tussen Overijssel en Drenthe slingert de Reest door het landschap. Het dal waar de Reest door stroomt wordt het Reestdal genoemd. Een eeuwenoud en kleinschalig cultuurlandschap met bos, heide, hooilanden en oude boerderijen. Waar in Nederland vind je nog zo’n ongeschonden beekdal? Het spannende gevoel om elk moment wilde dieren te kunnen spotten mag je niet missen! Breng een bezoek aan het Reestdal en ervaar dit unieke gebied.

Winkel

De Wheem Oud Avereest 22 Balkbrug
Openingstijden
Het bezoekerscentrum De Wheem is iedere zondagmiddag geopend van september t/m april. In mei en juni daarnaast ook op zaterdagmiddag.
In de zomermaanden juli en augustus op maandag-, dinsdag- , zaterdag- en zondagmiddag.
Zie de website voor de actuele openingstijden.


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Oud Avereest (2,2 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • De Wheem
streekrecepten
Streekrecept
Bruggetje van Bartje
Bloemrijke akker
Brandnetel
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen