Routes
 

Plukroute Lelystad

Plukroute Lelystad

 
Wandelroute vanuit Lelystad (1,9 km)
 
Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: look-zonder-look, hazelnoten, lijsterbessen, meidoornbessen, meidoornblad, meidoornbloem, mispels, tamme kastanjes, vlierbessen, vlierbloesem, walnoten
 
Startpunt

De route start vanuit de Participatietuin 4Fusion, Wold 11 te Lelystad. Hier is een klein aantal parkeerplaatsen voor auto en fiets.

Loopt u de route in de herfst, download dan deze folder. Er is ook een lenteversie van de folder beschikbaar.

Routebeschrijving

Vanaf de parkeerplaats steekt u het fietspad over en loopt u het wandelpad op, u loopt met de bocht mee naar links een klein heuveltje op.
Aan uw rechterhand ziet en ruikt u in mei/juni de geurige vlierbloesems. De gewone vlier is een kleine struik met grote witte crèmekleurige schermen. De bloesem wordt wel in pannenkoeken gebruikt. Bovendien kan je er een heerlijke geurige siroop van maken. De rood tot zwartachtige bessen zijn in september en oktober rijp. Van de vruchten wordt jam, vruchtensap en vlierbessenjenever gemaakt.

Naast het wandelpad staat onder de bomen en struiken regelmatig look-zonder-look. Look-zonder-look is een kruidachtige plant, die goed is te herkennen aan de witte bloemen (voorjaar en zomer), het blad en de geur. Na het wrijven van een blad komt er een geur vrij die op uien of knoflook lijkt.

Boven aangekomen houdt u rechts aan.
Langs dit pad groeien ook hazelaars. Een kleine boom / struik die in het najaar hazelnoten geeft. Het blad van deze hazelaar is eivormig, de bladtop heeft een puntje.

Vervolgens houdt u links aan, met de huizen/tuinen steeds aan uw linkerhand. Negeer het 1e pad naar links. Op de T-splitsing linksaf en even later rechts over het tegelpad door het gras. Steek het fietspad over, dan rechts aanhouden over het wandelpad het park weer in. U volgt het pad met de bocht naar links, bij de driesprong houdt u links aan.
Maar kijkt u ook nog even schuin naar rechts. Daar staat een mispel. Aan deze kleine boom hangen in het najaar kleine vruchten. Zo rot als een mispel betekent ‘helemaal verrot’. De mispel is pas eetbaar als hij donker kleurt en zacht wordt, wat lijkt op een rottingsproces; een beetje vergelijkbaar met een banaan, die zoeter en zachter wordt als hij bruin wordt. Overrijp is eigenlijk een beter woord. De mispel kan overrijp rauw worden gegeten, je kunt ze als het ware uitzuigen. En de mispel is heel geschikt om compote of gelei van te maken omdat er veel pectine in zit.

U gaat bijna direct weer naar rechts.
In het gras ziet u een walnotenboom. 

Negeer weer het eerste pad naar links, volg het pad met nog steeds de huizen links. Ga op de 4-sprong (met schelpenpaadje) rechtdoor.
Links in de bosrand staat een hoge tamme kastanje. De tamme kastanje heeft leerachtige, glanzend bruine noten. Meestal zitten er drie bijeen in een geelbruine, gestekelde, bolster. Onder meer gaaien, kraaien, muizen en wilde zwijnen eten de kastanjes. Voor de mens zijn ze gepoft erg lekker.

Steek het fietspad over, daarna direct naar rechts.
Op de hoek, aan uw linkerkant staat een meidoorn. De meidoorn bloeit in het voorjaar wit en geeft in het najaar rode bessen. Het jonge blad van de meidoorn kan in het voorjaar toegevoegd worden aan een salade.

Ga links af, hier staan aan weerszijden van het pad weer veel vlieren. Op de 3-sprong naar links en snel weer naar rechts. Loop nog een stukje rechtdoor, ga dan het 1e pad rechtsaf. Steek het fietspad over en dan direct naar rechts het schelpenpaadje op. Even later ziet u links in het gras drie walnotenbomen. Noten zijn gezond, maar walnoten spannen de kroon. Walnoten zijn rond september te oogsten. In de groene/zwarte schil zit de walnoot. Deze moet een paar dagen drogen. Dan kunt u de harde dop kraken en de walnoot rauw eten.

Hier kunt u kiezen om naar Albert Heijn te lopen voor de resterende boodschappen voor het recept dat u wilt maken. Ga dan bij de walnoten linksaf en volg dit pad helemaal rechtdoor naar het winkelcentrum. Heeft u geen boodschappen nodig, dan volgt u het schelpenpad, rechtdoor langs de scholen. In de bosrand rechts ziet u diverse mispels. Als het schelpenpad ophoudt, blijft u steeds rechtdoor lopen. Verderop ziet u de halfronde gebouwen van 4Fusion, waar u de wandeling bent begonnen.

Deze route werd voor u samengesteld door Landschapsbeheer Flevoland.


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Lelystad (1,9 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
streekrecepten
Streekrecepten
rozenbottels
vlierbessen
vlierbloesem
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen