Routes
 

Paradyske Foodwalk

Paradyske Foodwalk

 
Wandelroute vanuit Buitenpost (6,6 km)
 
Oogsttijd: maart - november
 
Ingrediënten: watermunt, hazelnoten, lijsterbessen, meidoornbessen, meidoornblad, meidoornbloem, vlierbessen, vlierbloesem
 
Startpunt

De Kruidhof, Schoolstraat 29b in Buitenpost.

Wanneer u met het openbaar vervoer komt, kunt u de route starten vanaf het station. U gaat vanaf het station rechtsaf. Aan het eind van de weg steekt u de Stationsweg over. Voor de spoorwegovergang loopt u links het voetpad op. Rechtdoor lopen tot de Kruidhof. 

Met eigen vervoer kunt u parkeren bij De Kruidhof. 

Naast uitgebreide achtergrondinformatie kunt u ook de beknopte folder van de route downloaden.

Routebeschrijving

Tijdens deze wandelroute maakt u op korte afstand kennis met verschillende landschapstypen. Bij aanvang van de route kunt u een bezoekje brengen aan De Kruidhof, een prachtige botanische tuin, met veel geneeskrachtige kruiden, keukenkruiden, veel fruitbomen en klein fruit. In het tuincafé kunt u genieten van een heerlijk kopje koffie of een heerlijke lunch. In de gerechten zijn de diverse eetbare planten uit De Kruidhof verwerkt. 

U loopt vanaf het parkeerterrein rechtdoor de Schoolstraat in en volgt de doodlopende weg die overgaat in een voetpad. 

Linksaf over het spoor de Jeltingalaan in. Voorbij de huizenrij steekt u de weg over en gaat haaks op de weg het onverharde pad in langs de korfbalvelden. Het bruggetje in het pad ligt over de rechtgetrokken Swadde (oud Frysk voor grens).
De Swadde vormt de grens tussen de gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland. In het landschap ziet u fraaie singels langs de weilanden. Hierin kunnen we o.a. de meidoorn, hazelaar, vlier, lijsterbes, wilde kersen en elzen onderscheiden.

Bij het buurtschap Leechlân, in een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap, links aanhouden en de weg volgen tot de splitsing.Hier gaat u linksaf richting Veenklooster het Paradyske op. Bij de 2e boerderij rechts is het Bloemenparadyske. 
Het Paradyske is een prachtig kleinschalig gebied met her en der kleine boerenbehuizingen, waar u een bezoekje kunt brengen aan het Bloemenparadyske van Tjerkje van der Laan. Hier vindt u een pluktuin van biologische bloemen en veel fruitbomen, groente en klein fruit. Tegenover deze boerderij is in het weiland een pingo te vinden. In het weiland zelf staan eetbare kruiden

Aan het einde van het Paradyske rechtsaf, fietspad richting Veenklooster. 
Opvallend hier is de overgang bij de gemeentegrens. De berminrichting laat zien dat er twee verschillende landschapstypen naast elkaar liggen.

Voor het tunneltje linksaf, de weg over het H.Ottervangerpaad-Noard in lopen. Tussen de veeroosters gaat u rechtsaf door het tunneltje. Hier volgt u het pad dat verderop in een bredere asfaltweg overgaat. Aan de rechterkant ziet u een piano, hier is De Muzykpleats

Aan het eind van de weg linksaf onder het viaduct door. Na het viaduct buigt de weg naar rechts en steekt u de spoorweg over. Direct na de overgang gaat u linksaf en volgt u de weg tot aan It West. Hier gaat u linksaf tot de prachtige boerderij Haersma-State. U steekt tegenover de twee naast elkaar liggende huisjes de weg over het Freulepad in. Het fietspad volgen langs de tennisbanen. De brug voorbij lopen en aan het eind van het pad rechtsaf de Johan Frisostraat. Daarna rechtdoor lopen en het fietspad volgen. Aan het eind gaat u naar rechts. Na ca.25 m. steekt u de weg over, het voetpad langs het verzorgingstehuis op. U loopt nu langs het water. Aan het eind van het pad komt u uit op de Groenkamp tegenover de basisschool De Mienskip.
Op het schoolplein van De Mienskip zijn vele soorten fruitbomen aangeplant en wordt het project 'De Gezonde Snoeptuin' uitgevoerd.

Vervolg uw route door naar de voorzijde van de school naar rechts te lopen. Direct hierna links aanhouden. U steekt de brug aan de rechterzijde over. Na de brug gaat u direct weer rechts langs het water. De weg oversteken en het fietspad langs het water volgen. Daarna over het eerste bruggetje rechts en direct weer links. De route vervolgen over het voetpad naar rechts, waarna u het pad verder volgt door het Haersma de Withpark. Het park verlaten en op de Parklaan linksaf slaan. Hier steekt u It West de Voorstraat over en loopt u het erf op van Op 'e Stâl.
Hier kunt u terecht voor een heerlijk consumptie en voor allerlei streekproducten en leuke cadeautjes of cadeaupakketten. Op het erf zijn allerlei fruit en bessenplanten aangeplant.

U neemt de achteruitgang en volgt het pad tot aan de Julianalaan. Hier gaat u linksaf. Deze weg volgen tot aan de Schoolstraat. Hier links af. Bij de splitsing linksaf naar De Kruidhof.
U bent terug op het startpunt.

Deze route is samengesteld door Landschapsbeheer Friesland.

___________________________________________________________

Winkels

De Kruidhof Schoolstraat 29b Buitenpost
Openingstijden:

Dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur
Zondag 12.00-17.00 uur

www.dekruidhof.nl

Bloemenparadyske Paradyske 3 Kollum
Zie voor meer info en openingstijden de facebookpagina van het Bloemenparadyske.

Op 'e stal Voorstraat 1 Buitenpost
Openingstijden:

 • Dinsdag t/m vrijdag van 13.15 - 17.30 uur.
 • Vrijdag van 19.00 - 21.00 uur.
 • Zaterdag van 10.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur.

www.opstal.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Buitenpost (6,6 km)
wanneer oogstenOogsttijd
maart - november
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
 • Bloemenparadyske
 • De Kruidhof
 • Op 'e stal
streekrecepten
Streekrecept
landschap bij De Swadde  ©J. de Boer
tuin Bloemenparadyske ©J. de Boer
watermunt   ©J. de Boer
©J. de Boer
©J. de Boer
©J. de Boer
©J. de Boer
©J. de Boer
©J. de Boer
©J. de Boer
©J. de Boer
©J. de Boer
©J. de Boer
©J. de Boer
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen