
Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle

Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle
Ingrediënten
- 500 gr paardenbloemen (100 bloemen is ong. 80 a 90 gram)
- dovenetel, vogelmuur, smeerwortel
- 3 kg suiker (of geleisuiker, ongeveer 1 kg per kilo fruit)
- diverse soorten fruit, in stukjes gesneden
- 1 citroen
- 3,5 liter water
Alles eerst goed wassen.
Pluk de paardenbloemen en knip het meeste groen eraf omdat dat bitter is. Doe de bloemblaadjes in een pan (houd een aantal apart) en giet er water op totdat ze net onderstaan. Doe dan de in hele kleine stukjes gesneden dovenetel, vogelmuur en smeerwortel erbij.
Maal het fruit toe dat je onderweg in de stalletjes hebt gekocht (bijvoorbeeld peren/appels/kiwibessen) fijn in de blender en giet de massa bij de kruiden in de pan. Voor een frisse smaak kun je er ook nog citroen bijdoen. Vul aan met de rest van het water en breng alles aan de kook en laat het zo'n 30 minuutjes doorsudderen.
Giet het mengsel door een natte theedoek en bewaar het sap. Roer de suiker door het sap. Plaats de pan met sap terug op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel gedurende 1,5 uur zachtjes sudderen. Haal met een lepel zoveel mogelijk schuim uit de pan.
Om zeker te zijn van echt schone jampotten plaats je deze ondertussen in heet water en schenkt er kokend heet water in.
Kook de siroop in tot het dik is geworden (het dikt ook nog in als het afkoelt). Schep de madeliefjes en de overgebleven paardenbloemetjes er doorheen (dit geeft een leuk effect).
Schenk de siroop in de potten en laat het geheel afkoelen zonder af te sluiten. Je kunt de potten op hun kop in de kast bewaren of gewoon even omdraaien en weer rechtop zetten. Een laagje van deze jam is heerlijk op een plakje cake of in de yoghurt!


Andere recepten
- Almbos-appeltjes onder een deken
- Appel - tamme kastanjemuffin
- Appelchutney (voor 3-4 jampotjes)
- Appelstroop
- Appeltaart met verse krenten
- Bieslandse Bessenjam
- Boeren Buffolawormen-cake met valappeltjes van het Pelserpad
- Compote met wilde vruchten uit Groningen
- De Horte appel-meidoornplaatkoek
- Dovenetellasagne
- Dwars-door-de tuin-soep uit Oostkapelle
- Dwars-door-de-tuin-soep uit Stavenisse
- Flevocompote met wilde bessen en hazelnoot
- Gebakken bloedworst met Limburgse appelschijven
- Hartige wilde groentetaart
- Herfstcake van peer en pompoen
- Japanse duizendknoop-appelcompote uit Ede
- Kruidenquiche uit de polder
- Muursalade
- Paardenbloemenconfituur met Amsterdamse witte meikaas
- Paardenbloemenstroop
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Salade naast ‘t padje met appel en wortel
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Smeerwortelbeignets
- Stoofpotje van kip met vlierbessen en bier van de abdij van Egmond
- Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veluwse wildplukquiche
- Vlierbessensiroop
- Vogelmuursoep
- Voorjaarssoep uit de Krimpenerwaard
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde kruidensalade met Heemskerkse rode aardappelen en spekjes
- Wilde kruidensalade uit de Betuwe
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet
- Wildpluksalade met wilde kruidenboter uit de Goudse Hout
- Zeeuwse hoogstamappel-en-peren-notenflapjes

Wandelroutes
- Lekker Landschap in Heikant!
- Weldadig Landgoed Stroink
- Kom roeken en pruven in Echten (B)
- Das lekker kuieren op Tongelaar
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer
- Kom roeken en pruven in Echten (A)
- Plukroute Hank
- Harsloër Foodwalk
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Pelserpad Foodwalk
- Bieslandse Bessenroute
- Soep op tafel in de gelagkamer!
- Beleef een Foodwalk in Ten Arlo
- Schutpad-foodwalk
- Foodwalk in Anna Jacobapolder
- Fruitfoodwalk rond Kapelle
- Landheer in het Heemskerkse tuindersgebied
- Happen en Stappen rond Dreischor
- Watermunt in Polder Bloemendaal
- Bosbessenplaatcake uit Groesbeek
- Door bos en boomgaard bij Landgoed De Horte
- Beleef Lekker Landschap in Ritthem!
- Verborgen Kuttingen
- Oudenhorster Foodwalk
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Vliere fluitend rondje Burgst
- Foodwalk in de Goudse Hout
- Foodwalk Oostkapelle
- Beleef een Foodwalk in Stavenisse!
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen
- Plukroute Tilburg-Stokhasselt

Fietsroutes

Andere recepten
- Almbos-appeltjes onder een deken
- Appel - tamme kastanjemuffin
- Appelchutney (voor 3-4 jampotjes)
- Appelstroop
- Appeltaart met verse krenten
- Bieslandse Bessenjam
- Boeren Buffolawormen-cake met valappeltjes van het Pelserpad
- Compote met wilde vruchten uit Groningen
- De Horte appel-meidoornplaatkoek
- Dovenetellasagne
- Dwars-door-de tuin-soep uit Oostkapelle
- Dwars-door-de-tuin-soep uit Stavenisse
- Flevocompote met wilde bessen en hazelnoot
- Gebakken bloedworst met Limburgse appelschijven
- Hartige wilde groentetaart
- Herfstcake van peer en pompoen
- Japanse duizendknoop-appelcompote uit Ede
- Kruidenquiche uit de polder
- Muursalade
- Paardenbloemenconfituur met Amsterdamse witte meikaas
- Paardenbloemenstroop
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Salade naast ‘t padje met appel en wortel
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Smeerwortelbeignets
- Stoofpotje van kip met vlierbessen en bier van de abdij van Egmond
- Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veluwse wildplukquiche
- Vlierbessensiroop
- Vogelmuursoep
- Voorjaarssoep uit de Krimpenerwaard
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde kruidensalade met Heemskerkse rode aardappelen en spekjes
- Wilde kruidensalade uit de Betuwe
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet
- Wildpluksalade met wilde kruidenboter uit de Goudse Hout
- Zeeuwse hoogstamappel-en-peren-notenflapjes

Verder lezen