Routes
 

Op de grens van Holland en het Sticht

Op de grens van Holland en het Sticht

 
Fietsroute vanuit Gouda (31,5 km)

Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: brandnetel, bramen, dovenetelblad (paars), dovenetelblad (wit), hondsdraf, madeliefje, smalle weegbree, veldzuring, vlierbessen, vlierbloesem, watermunt, weegbree
 
Startpunt

De route start vanaf het station waar u eventueel een fiets kunt huren.

Routebeschrijving

LA = LinksAf; RA=RechtsAf; RD=RechtDoor; ri=richting; straatnaam tussen () betekent dat er niet direct een bordje met die naam zichtbaar is.

Verlaat het NS station Gouda aan de noordzijde (Bloemendaal) en steek bij de verkeerslichten over. Ga tussen de flats door (Hazepad), 2x rechts links. Op de Ronsseweg richting Groene Hart ziekenhuis. Aan einde Ronsseweg RA. Bij verkeerslichten RD van Limburg Stirumstraat. Volgende verkeerslichten (kruising Statensingel) RD Willem de Zwijgersingel geheel uitrijden, zijstraten negeren. Aan einde RD de Bodegraafse straatweg oversteken naar Jan van Renesseplein. Aan einde LA Burgvlietkade. RA langs gemaal over de sluis, direct weer RA en kort daarna LA tussen hekjes door naar beneden. Je komt uit op Wethouder Venteweg. LA en kort daarna RA onder een huis door (let op hekjes! – Driewegpad). Bruggetje over en dan RA (Aschpotpad), daarna 1e bruggetje over LA richting MCD Supermarkt. RD Heemraadslag. Aan einde RD fietspad nemen en RD Goudse Houtsingel oversteken. Pas op drukke weg!

Je komt nu in recreatiegebied de Goudse Hout. In het kader van het project Lekker Landschap worden verspreid over het gebied najaar 2014 diverse eetbare gewassen aangeplant: pruimen, moerbei, hazelaar, hondsroos en diverse frambozen en rode- en zwarte bessen. Je komt na de oversteek en de P-plaats langs de locatie Bessentuin aan je rechterhand. In de Goudse Hout zelf vind je o.a. bramen, vlier, brandnetel, watermunt, hondsdraf, veldzuring, weegbree en witte klaver.

RD Kale Jonkerpad, aan einde T-splitsing RA. Na ca. 100m passeer je aan de rechterkant Heemtuin de Goudse Hout.

In de Heemtuin GoudseHout worden door de vrijwilligersgroep diverse groenten en kruiden gekweekt en diverse landschappen van het veengebied onderhouden. De heemtuin is vrij toegankelijk. Het is beslist NIET toegestaan om groenten en kruiden te plukken!

Fietspad vervolgen. RD, zijwegen naar L negeren. Bij paddenstoel 24696/001 RD ri Haastrecht. Met bocht mee naar R. Op T-splitsing bij paddenstoel 24695/001 LA. Blijf het fietspad volgen. Uiteindelijk kom je via een aantal veeroosters uit bij een smal weggetje (Willenskade), hier RA richting spoor. Bij paddenstoel 24692/001 RD ri Haastrecht onder het spoor door. (*) Bij het 1e houten bruggetje LA, je komt in het Steinse Groen.

In het Steinse Groen tref je o.a. bramen, brandnetel, veldzuring, rode en witte klaver, watermunt en madeliefje.

Volg het fietspad RD over bruggetje. Aan einde LA (Grote Lot) en direct weer rechts fietspad vervolgen richting Steinsedijk. Dijk oprijden LA. Volg de dijk tot aan Haastrecht, RA Veerstraat ri centrum. Brug over Hollandse IJssel RD.

(*) Je kunt ook vanuit NS Station Goverwelle steeds het spoor aan je linkerhand houdende naar dit punt rijden.

Je passeert Restaurant de IJsselborgh dat diverse menu’s met streekproducten (ook vegetarisch) op de menukaart heeft staan.

Aan einde bij stadhuis LA, 1e weg RA de dijk af naar beneden. Rotonde oversteken RD ri Vlist. 1e zijweg LA (Julianalaan) en direct RA (Beatrixlaan) helemaal uitrijden, wordt fietspaadje tussen het groen. Aan einde LA steil bruggetje over de Vlist. Fietspad helemaal uitrijden, wordt smal weggetje langs de Vlist (Oost Visterdijk).

Je komt langs Kaasboerderij van Eijk met winkeltje, waar je echte boerenkaas en streekproducten kunt kopen. Langs de Vlist groeit o.a watermunt.

Vervolgen tot in dorp Vlist, net na De Vlisterstee (aan overzijde Vlist) RA bruggetje over.

Bij De Vlisterstee kun je een gerechtje of thee laten bereiden met de ingrediënten die je onderweg hebt verzameld (daar zijn uiteraard kosten aan verbonden).

RD kern Vlist in, volg fietsborden ri Stolwijk (LA, RA, LA), je verlaat Vlist en komt op een fietspad door de polder (Geerpad). Aan einde bij kruising LA fietspad in zuidelijk richting (Schoonouwenseweg). Op viersprong RD Bergweg tot weg met lintbebouwing (Bovenberg), hier RA (Tussenlanen) ri Bergambacht. Weg geheel vervolgen tot enkele 100en meters voor rotonde (Molenlaan), zijwegen negeren.

Even doorrijdend tot vlak voor de rotonde tref je aan de linkerzijde Hotel de Arendshoeve dat gerechten met streekproducten serveert. Daarnaast staat Pannenkoekenrestaurant Onder de Molen, waar je een pannenkoek kunt laten bakken met ingrediënten die je onderweg hebt verzameld. Het meel komt van de molen. In de molen is een winkel gerund door mensen met een verstandelijke beperking van Stichting dagbesteding Krimpenerwaard. In deze winkel kun je meelproducten van de molen en streekproducten uit de Krimpenerwaard kopen. Het is ook een informatiepunt van de Gastheren van de Krimpenerwaard.

RA Kadijkselaan (LA is ri centrum). Aan einde LA (Kadijk) en kort daarna RA weg langs provinciale weg. Weg vervolgen tot aan T-splitsing (Schoonouwenseweg) LA en kort daarna weer RA (Tentweg) ri Stolwijk. Aan einde gaat weg met bocht naar rechts, hier RD smal weggetje tussen de winkels door naar Dorpsplein.

Op het Dorpsplein aan je linkerhand bevindt zich Restaurant de Nieuwe Polderkeuken dat een menukaart heeft met diverse gerechten uit de polder.

RD oversteken langs gemeentehuis (Goudseweg).

In de fruittijd kun je even van de route af voor een bezoekje aan de Hennepakkers, waar een boomgaardje is met appels en peren. De boomgaard wordt onderhouden door vrijwilligers Vrienden van de Hennepakkers. Neem daarvoor de 1e afslag na de supermarkt RA (Jan Steenlaan). Rijd deze straat helemaal uit, waar deze naar rechts buigt ga je links af (Kievitslaan). Uitrijden tot waar het een voetpad wordt. Hier vind je even verderop aan je rechterhand een boomgaard met appels en peren. Terug via de zelfde route weer terug naar de Goudseweg (dus einde Jan Steenlaan RA).

De Goudseweg weg langs provinciale weg blijven volgen tot aan rotonde, RD en weg oversteken ri Stolwijkersluis. Haastrechtse Brug over de Hollandse IJssel. Bij verkeerslichten weg oversteken en LA fietspad. Bij verkeerslichten RD. Na molen aan rechterhand 1e weg RA bij verkeerslichten (Oosthaven). Bij 1e bruggetje LA en direct weer LA. Kort daarna voor de verkeerslichten RA (Veerstal). Weg volgen (Bogen). Bij kruising Raam/Korte Raam LA Vest.

Je komt langs Korenmolen De Roode Leeuw. Hier kun je diverse meelproducten kopen.

Bij kruising Vlamingstraat RA, bij kruising Raam RD Aaltje Bakstraat. Aan einde LA Hoge Gouwe. 1e brug RA en direct na brug LA Lage Gouwe.

Als je na de brug niet LA gaat maar RD kom je op de Lange Groenendaal met Natuurwinkel Gouda.

Als je aan het einde van de Aaltje Bakstraat rechtsaf gaat en de Hoge Gouwe uitrijdt tref je aan het einde daarvan Restaurant Heinde & Ver. Het restaurant serveert diverse gerechten met producten uit de omgeving van Gouda. Vanaf hier kun je over de Lage Gouwe terug de route vervolgen.

Zijwegen negeren, bij kruising Nieuwe Haven RD tot einde, daar RA Regentesseplantsoen.

Bij deze afslag RA bevindt zich aan de linkerzijde het Pauzelandschap Potterspoort. Een tijdelijk braakliggend terrein is hier door enthousiaste bewoners van Gouda - verenigd in Gouda Bruist - een mooi parkje aangelegd met bomen in containers, vele kleurrijke bloemen en enkele eetbare gewassen zoals pompoenen.

Deze straat uitrijden tot aan Kleiwegbrug LA brug over RD onder spoor door. Bij kruising LA ri NS station.

Deze route is samengesteld door Bureau Mens & Groen in opdracht van De Groene Motor

Bijzonderheden

De route voert door het Hollands Utrechts veenweidegebied met start- en eindpunt de stad Gouda.

Gouda ligt bij de samenvloeiing van de rivieren Gouwe en Hollandse IJssel. Mede dankzij de binnenvaart groeide Gouda in de middeleeuwen uit tot een belangrijke stad. In 1272 kreeg de stad stadsrechten. Aan het eind van de middeleeuwen was Gouda uitgegroeid tot de vijfde stad van Holland. In de binnenstad is nog altijd een groot aantal historische en monumentale gebouwen te vinden, waarvan het Stadhuis en de Sint-Janskerk de beroemdste zijn. De stad staat bekend om zijn Goudse kaas en de fabricage van kaarsen, pijpen en stroopwafels.

De Goudse Hout is een recreatiegebied aangelegd in de jaren 80 van de twintigste eeuw, op de polder Willens, waarbij de oude verkavelde structuur uit de middeleeuwen grotendeels is behouden. Delen zijn beplant met bomen en struiken, andere delen hebben nog altijd een zeer open karakter. Ook zijn er enkele kleine waterpartijen.

Haastrecht ligt op de plaats waar het veenriviertje Vlist in de Hollandse IJssel stroomt. Aan de Hollandse IJssel richting Gouda bevond zich het klooster te Stein waarin Desiderius Erasmus enige jaren woonde. Nu staat hier een boerderij en er staat een infobordje aan de dijk. De naam Haastrecht wijst in de richting van een rivierovergang of (een ‘drecht’), die aan zekere heer Have of Havik heeft behoord. Bezienswaardig zijn het oude stadhuis, museum Bisdom van Vliet en Poldermuseum de Hooge Boezem, waar veel te leren is over de rol van het water in het gebied.

Met het oversteken van de Hollandse IJssel betreed je de Krimpenerwaard, het gebied dat wordt omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist.

De Vlist is een veenrivier en werd vroeger gebruikt als boezem voor de polders rondom het riviertje, er stonden dan ook veel molens voor het verpompen van het water aan de oevers van de rivier. Nu rest nog slechts boezemmolen nr.6, in eigendom van het Zuid-Hollands landschap. Vroeger werd de Vlist gebruikt voor transport van goederen, met name van Schoonhoven naar Utrecht. Het gebied bij de molen, de Hooge Boezem achter Haastrecht heeft thans weer een functie voor wateropvang gekregen voor het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en is tegelijkertijd een natuurgebied/moerasgebied van het Zuid-Hollands Landschap.

In de polders rondom Vlist broeden vele weidevogels, zoals kievit, grutto en tureluur. Ook komt her nog een zeldzame moerasvogel voor, de zwarte stern. Vrijwilligers zijn actief met de bescherming van deze vogels.

Het landschap rond Haastrecht, Bergambacht en Stolwijk behoort tot het Utrechts-Hollands veenweidegebied. Een waterrijk en landelijk gebied met een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Het eeuwenoude cultuurlandschap is gemaakt door mensenhanden.

Al in de twaalfde eeuw zijn hier de toen aanwezige moerassen drooggelegd. In het gebied rond Vlist streden de bisschoppen van Utrecht (Het Sticht) en de graven van Holland om het land, met als gevolg dat de provinciegrens Holland en Utrecht hier vele malen van plaats verwisselde. Met het droogleggen van de moerassen kwam het veen aan de oppervlakte en ontstond het karakteristieke verkavelingspatroon van lange rechthoekige percelen omgrensd door sloten. Aanvankelijk werd het gebied gebruikt voor akkerbouw. Delen zijn vergraven om er turf van te maken, zo zijn bijvoorbeeld de Reeuwijkse Plassen ontstaan. Door de ontwatering zakte het veen en werd het gebied natter waardoor het nu nog alleen nog geschikt is voor graslanden. Melkveehouderij is ook nu nog de voornaamste agrarische activiteit. De beroemde Goudse kaas komt uit dit gebied. Water en weilanden worden afgewisseld door karakteristieke dorpen en buurtschappen met een agrarisch karakter.

In de Krimpenerwaard zijn diverse natuurreservaten gelegen die worden beheerd door het Zuid Hollands Landschap. De meeste van deze reservaten beogen de karakteristieke veenweidenatuur met zijn bijzondere en karakteristieke (water- en moeras)planten en dieren te behouden. Op deze route kom je achtereenvolgens langs de Hooge Boezem achter Haastrecht, Kadijk Oost, Sijghkade.

___________________________________________________________

Winkels

De Natuurwinkel Lange Groenendaal 99 Gouda
www.natuurwinkelgouda.nl

Openingstijden:
maandag van 11.00-18.00
dinsdag, woensdag en zaterdag van 8.30 - 18.00
donderdag en vrijdag van 8.30-19.00

Kaasboerderij van Eijk Oost-Vlisterdijk 4 Vlist
www.kaasboerderijvlist.nl

Openingstijden:
dinsdag: 09.00-17.00 uur
vrijdag: 09.00-17.00 uur
zaterdag: 09.00-16.00 uur

​Molen de Roode Leeuw Vest 67 Gouda
www.flourpower.nl

Openingstijden:
Do: 9.00-14.00 uur
Za: 9.00-16.00 uur

Winkel Pannenkoekenrestaurant Onder de Molen Molenlaan 16 Bergambacht
www.pannenkoekenrestaurantonderdemolen.nl

Openingstijden winkel: 
dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
fietsroute Fietsroute vanuit Gouda (31,5 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • ​Molen de Roode Leeuw
  • De Natuurwinkel
  • Kaasboerderij van Eijk
  • Winkel Pannenkoekenrestaurant Onder de Molen
streekrecepten
Streekrecept
boomgaard in Vlist
hondsroos in de Goudse Hout
huisverkoop langs de Vlist
pannenkoeken in Bergambacht
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen