
Lekker Landschap in Heikant!

Lekker Landschap in Heikant!
Kookstudio De Drie Hoefijzers, Julianastraat 98, 4566 AJ Heikant
RoutebeschrijvingJe vertrekt vanaf boerderij De Drie Hoefijzers aan de rand van het dorp Heikant.
Heikant was tot nog niet zo heel lang geleden nog geen echt dorp. De bebouwing bestond uit een boerderij en wat huizen en hoorden onder het nabij gelegen dorp Sint Jansteen. Het buurtschap De Drie Hoefijzers, even verderop bestaat al sinds begin 18de eeuw. De boerderij De Drie Hoefijzers (omstreeks 1800) was de enige boerderij in het buurtschap De Drie Hoefijzers en is er waarschijnlijk naar vernoemd.
Je loopt door de Julianastraat richting het westen.
Langs de weg staan grote eikenbomen. Heikant ligt op een oude dekzandrug. De naam verwijst naar de rand van de heide. Ten zuiden van de weg kwam heide voor, zelfs tot in het dorp Koewacht. Nu is er nog slechts een piep klein plukje van over. Aan de noordkant van de Julianastraat liggen de typische Oost Zeeuws-Vlaamse polders.
Je nadert het buurtschap De Drie Hoefijzers. Hier heeft vanaf 1730 tot de zestiger jaren van de vorige eeuw een café gestaan op het punt tussen de Juliana- en Lekestraat. Dit café heette De Drie Hoefijzers. Waar die naam precies vandaan komt is onbekend, maar hoefijzers brengen geluk. Drie is een bijzonder getal, dus drie hoefijzers moeten wel geluk brengen. In het café werd Drie Hoefijzerbier getapt. Het buurtschap is vermoedelijk vernoemd naar het café. Het staat op alle kaarten en er is ook een bushalte die die naam draagt. Alleen omdat het tegenwoordig is opgenomen in de bebouwde kom van Heikant, wordt die naam niet meer gebruikt.
In het buurtschap De Drie Hoefijzers, sla je de Oudestraat in. De Oudestraat loopt precies op de grens met België.
Het landschap verandert hier. Het is afwisselend en geslotener van karakter. Huizen staan meer verspreid en de kavels worden iets kleiner. Er verschijnen meer percelen met bos.
Daar waar de Oudestraat afbuigt, sla je links het pad in. Als je de bosjes bent gepasseerd, steek je een akker over en loop je opnieuw langs een bosje. Hier vind je onverwachte plekjes waar je nog wat kunt plukken om later te gebruiken voor een lekkere lokale pesto.
Je komt op de Speelhofdreef uit en volgt deze naar het noorden tot je weer bij de Julianastraat uitkomt. Aan de overkant zie je het startpunt weer.
Deze route is samengesteld door Landschapsbeheer Zeeland.
BijzonderhedenDe kookstudio ligt in Zeeuws Vlaanderen, aan de rand van het dorp Heikant, langs de Julianastraat. Dit is de weg die de dorpen Heikant en Koewacht verbindt. Het erf ligt op een oude zandrug, vandaar dat hier in de omgeving ooit ook heide groeide.
Op 50 m afstand ligt aan de zuidzijde de Belgische grens, waar het bosrijke grondgebied van de gemeente Stekene ligt. In en rond het dorp Heikant zijn nog volop overblijfselen te zien van vlasbewerking die hier vroeger huis aan huis plaatsvond, ook op de boerderij. In de regio zijn nog steeds enkele bedrijven actief in de vlasnijverheid en elk jaar wordt er in Zeeuws Vlaanderen een paar duizend hectare vlas geteeld. Je kunt dan in juni in elke polder het wit of blauw bloeiende vlas op de velden zien staan.
Ter herinnering aan al de mensen die hier in het vlas hebben gewerkt staat er op het dorpsplein een beeld van De Stuiker (een vlasbewerker).
In het centrum van het dorp ligt het complex van de Teresiakerk en de bijbehorende pastorie, beide zijn rijksmonumenten. Ook de processiegang naast en achter de kerk, toegewijd aan de H. Teresia, is een rijksmonument.
___________________________________________________________
WinkelKaasboerderij De Vos
Helenaweg 4
Biervliet
Openingstijden
Dagelijks van
08.30 - 12.30 en 13.00 - 17.00
Iedere zaterdag op de markt in Biervliet, van 07.30 - 12.00
Zie voor meer informatie: www.devoskaas.nl
Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!
De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.



het hele jaar

- Kaasboerderij De Vos

Streekrecept




Overige recepten
- Terrine van kastanjes en cantharellen
- Dwars-door-de-tuin-soep uit Stavenisse
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Paardenbloemsalade met Sallandse Spekjes
- Zevenbladschotel met Flevo-aardappelen
- Zoete madeliefjes met Groningse bietsuiker
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Drie-in-de-pan van Zeeuwse snelkooktarwe met geroosterde hazelnoten
- Friese Wouden roomkaas met pittige kleine veldkers
- Kastanjesoep
- Brandnetelsoep
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Hartige brandnetelcake
- Zoete kastanjeberg
- Nazomersalade met geitenkaas, sinaasappel en duindoorncompote
- Duizendbladthee met Madeleines
- Brandnetelpesto
- Kastanjejam
- Kastanjepuree
- Kastanjepannenkoeken
- Wilde kruidenboter
- Herfstschotel met tamme kastanjes
- Zevenbladsoep
- Zevenbladstamppot met gegratineerde geitenkaas
- Pesto van zevenblad
- Hazelnotencake van pinksterbloemenboter
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Wilde kruidensalade uit de Betuwe
- Kruidenquiche uit de polder
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Salade naast ‘t padje met appel en wortel
- Zevenblad van het Oudenhorsterpad met aardappelen en roomsaus
- Salade met wilde bloemen van het Oudenhorsterpad
- Hazelnootkoekjes
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Eemlands voorgerecht met paardenbloem
- Wildpluksalade met wilde kruidenboter uit de Goudse Hout
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Voorjaarssoep uit de Krimpenerwaard
- Kastanjechocolaatjes
- Vegetarische herfstschotel van De Beukenhof
- Brandnetellimonade
- Chocolade-kastanjerol
- Hazelnootnougat
- Bramentoetje uit Boerakker
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Oranje bloemsalade met Zeeuwse kruiden en croutons
- Dwars-door-de tuin-soep uit Oostkapelle
- Heldere brandnetelsoep
- Zeeuwse hoogstamappel-en-peren-notenflapjes
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room
- Veeninger struinsoep
- Nepkoffie
- Roerei met duizendblad
- Gado Gado met zevenblad en look-zonder-look
- Brandnetelsoep
- Dovenetellasagne
- Bonte Veluwse bloemensalade
- Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden
- Terrine van kastanjes en champignons
- Zevenblad-superflensjes met blauwe kaas
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Hartige wilde groentetaart
- Bramenthee
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Wilde-planten-omelet
- Flevocompote met wilde bessen en hazelnoot
- Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad
- Appel - tamme kastanjemuffin
- Kraailook en Kabeljauw
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Schutpad-omelet met tomaat en duizendblad
- Brandnetelkaastaart uit Terworm
- Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle
- Brandnetel-Gemberbier
- Veluwse wildplukquiche
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Veluwse Bonte Bloemensalade
- Weegbreevisjes uit Groningen, inspired bij nature
- Brandnetelsoep met kokos
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Doesburgermolen-paddenstoelenschotel met Brandrood kaas
- Pelser salade met gerookte eendenborst en wilde bloemen
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Wilde burgers uit Telgt
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Wilde kruidensalade met Heemskerkse rode aardappelen en spekjes
- Frittata millefolium
- Sallandse soep van tamme kastanjes
- Kastanjepannenkoeken met zevenblad

Verder lezen