Routes
 

Lekker Landschap Almere

Lekker Landschap Almere

 
Fietsroute vanuit Almere (6,7 km)

Oogsttijd: april - oktober
 
Ingrediënten: lavendel, munt, vlierbloesem, wilgenroosje, akkerdistel
 
Startpunt

De fietsroute begint op station Almere-Poort aan de kant van het Zomerspelenplein. 

Routebeschrijving

Vanaf het Zomerspelenplein rechts langs de fietsenstallingen en de busbaan oversteken naar de Oostenrijkstraat. Hier fiets je rechtdoor, de weg over naar de Duitslandstraat. Voor het rode gebouw sla je linksaf de Zwitserlandstraat in en volg je de weg tot het roze gebouw (het Klokhuis). Voor het Klokhuis sla je linksaf, en kom je uit bij het Labyrint in het Cascadepark.

Het Labyrint is ontwikkeld door de Protestantse kerk en gesponsord door Ymere. Buurtbewoners onderhouden de tuin, leerlingen van Groenhorst kunnen tijdens praktijkdagen meehelpen. Op deze plek kun je even tot rust komen en verschillende dingen proeven. Het is seizoen afhankelijk wat er te plukken is. In de ronde bakken staan verschillende keukenkruiden en in de plantstroken staan fruitbomen, frambozen, aardbeien en kruiden. Ook staan er viooltjes, goudsbloemen, Oost-Indische kers en komkommerkruid.

De bloemen van deze soorten zijn eetbaar en staan prachtig in een groene salade. Van de lavendel plukken we de bloemen voor lekkere zoete bladerdeegstengels. Een handvol is genoeg, want teveel lavendel geeft een zeepsmaak.

Als je uit het labyrint komt, volg je de weg naar rechts tot bij de eerste brug. Na de brug sla je links af naar het Vasco da Gamapad. Volg deze weg tot de stenen brug, daar sla je rechts af en volg je het rode pad (Marco Poloroute) langs de Zonnewijzer. Fiets het rode pad verder tot de busbaan en sla voor de busbaan rechtsaf de weg op. Deze volg je tot het bord 'de coopertest'. Hier steek je linksaf de busbaan over. 

Aan de rechterzijde bevindt zich een groot grasveld met in het midden een Rozentuin. Hier zijn bewoners actief met de aanleg en het onderhoud van deze tuin. Je vindt er een wilde grassentuin, kruidenspiraal, een rozentuin en wilgentenen speelelementen.

Er staan enkele kunstzinnige bankjes ontworpen door de Almeerse kunstenaar Mira Ticheler. Hier kun je even uitrusten en een akkerdistel proberen.

Van de akkerdistel kun je de stengels als rauwe snack eten. De stengels bevatten veel vocht en door te kauwen komt dit vocht vrij. Pas op, de bladeren van de akkerdistel hebben zeer scherpe stekels!

Ga weer terug naar het fietspad en volg dit tot het einde, daar sla je rechtsaf, vervolgens links en voor de brug rechts. Je volgt de Eponastraat tot de weg en gaat rechtsaf het fietspad op, naar de Homeruslaan. Ga aan het eind van de Homeruslaan de Homerusmarkt op. Bij de Homerusmarkt zijn wat winkeltjes.

Na even uitgerust te zijn, fiets je verder over het Nimfenplein waar je links afslaat bij de rode betonnen plantenbakken, naar het Pygmalionpad. Hier ga je rechts het grindpad op en neem je de fiets aan de hand. We volgen het grindpad een tijdje tot je rechts een rood voetpad ziet.

Lopend over het grindpad zie je aan beide kanten verschillende bomen staan. Deze boomsoorten zijn gekozen, omdat zij vroeger ook op deze plaats voorkwamen. Van het berkenblad en van de jonge scheuten van de grove den kun je lekkere thee zetten.

Bij het rode fietspad sla je rechtsaf en zie je links een boomgaard en rechts een vlindertuin. In de boomgaard bevinden zich appelbomen, perenbomen en een walnootboom. Pluk niet te veel, zodat de buurtbewoners er ook nog van kunnen genieten.

Neem na de brug de Brikweg rechts en fiets richting spoor. Direct na het spoor rechtsaf het Spoorbaanpad op. 

Langs het spoor is een Wilde Buffetlaan aangelegd door vmbo-leerlingen van het Groenhorst in samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland. In de herfst zullen de vele verschillende fruitbomen langs het spoor vruchten dragen waar je lekker van mag plukken.

Neem voor de Internationale School het eerste fietspad rechts, het Osirispad. Vervolgens de Mitrastraat in. Deze rijd je uit, na de brug rechts, de Herculesstraat in en vervolgens rechts de Amorstraat in. Links bevindt zich de Cupidohof, een speel- en ontmoetingsplek ontstaan uit een buurtinitiatief. Leuk om te zien. Vervolgens kun je nog even terug de Venusstraat op. Bij de Aphroditestraat is aan de rechterkant is een mooie buurtmoestuin aangelegd. De opbrengst van deze tuin is voor de bewoners.

Je neemt de weg weer terug en gaat rechts de Achilles-straat op. Deze weg rijd je helemaal uit en via de Duitslandstraat en Oostenrijkstraat kom je weer uit bij het startpunt. 

Bijzonderheden

Fietsen met smaak

De fietsroute Lekker Landschap Almere is bedoeld om mensen kennis te laten maken met eetbare kruiden, vruchten en bloemen. Langs de route kan op verschillende locaties geplukt en verzameld worden. Ook kom je langs enkele winkeltjes waar overige ingrediënten gekocht kunnen worden.

Deze route is ontwikkeld door Landschapsbeheer Flevoland, Groenhorstcollege en bewoners. Met dank aan de studenten Nathan en Wendy die met veel enthousiasme de route hebben mee ontwikkeld.

Van deze route is ook een folder beschikbaar.


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route