Routes
 

Landheer in het Heemskerkse tuindersgebied

Landheer in het Heemskerkse tuindersgebied

 
Wandelroute vanuit Heemskerk (12,9 km)
 
Oogsttijd: maart - oktober
 
Ingrediënten: paardenbloemblad, smalle weegbree, smeerwortel, veldzuring, zevenblad
 
Startpunt

Startpunt en eindpunt van de wandeling is Kasteel Marquette: Marquettelaan 34, Heemskerk. 

Er is hier voldoende parkeergelegenheid. Indien u met het openbaar vervoer komt, kunt u uitstappen bij bushalte Marquettelaan.

Een kaartje van de route kunt u hier downloaden.

Routebeschrijving

Tijdens deze route ziet u niet alleen de uitgestrekte tuinderijen, maar kunt u ook genieten van de rustgevende bossen van Heemskerk. U ervaart het allemaal tijdens de culinaire wandeling die de eetlust opwekt. Om de wandeling compleet te maken, kunt u een bezoek brengen aan het mooie kasteel Marquette.

U loopt u de oprijlaan van Marquette in richting het kasteel. De wandeling begint bij knoopunt 25 vlak bij de toegangshekken van Marquette. U volgt de aangegeven pijlkleuren richting de volgende knooppunten (KP):

KP 25 -> rood -> KP 26 -> KP 28 -> blauw -> KP 3 -> KP 2 -> KP 24 -> rood -> KP 23 -> KP 22 -> KP 21 -> KP 69 -> KP 29 -> KP 27 -> KP 25

Stalletjes 
Tussen KP 3 en KP 24 wandelt u in het Heemskerkse tuindersgebied. Verspreid door het tuindersgebied vindt u diverse stalletjes waar u heerlijke ingrediënten kunt kopen voor uw diner of prachtige bloemen voor in huis. Hieronder vindt u een greep uit het (seizoensgebonden) aanbod.

Plukken
Tussen kp 21 en kp 69 kunt u in het voorjaar en het begin van de zomer (voordat de bermen gemaaid zijn) verschillende kruiden plukken die u kunt verwerken in een salade. Bijvoorbeel: paardenbloemblad, smeerwortelblad, weegbree en zevenblad.

Deze route is samengesteld door Landschap Noord-Holland.

Bijzonderheden

Kasteel Marquette
Het kasteel Marquette is gesticht in de 13de eeuw. In de loop van de jaren onderging kasteel Marquette de nodige veranderingen. Nu is er in Marquette een hotel-restaurant gevestigd, de bijbehorende terreinen zijn in beheer van PWN en Landschap Noord-Holland. Het huis is niet toegankelijk.

Toegangshekken Marquette

Aan het begin van de oprijlaan naar kasteel Marquette staan twee natuurstenen rechthoekige pijlers uit 1741 in Lodewijk XIV-stijl. Op de pijlers staat een ronde vaas.

Koetshuis
Parallel aan de oprijlaan ligt een 18de-eeuwse bakstenen dienstwoning (niet toegankelijk). In het midden van de voorgevel is een omlijste toegangsdeur met bovenlicht, daarboven een dakkapel met een driezijdig timpaan.

Huldtoneel
Het Huldtoneel of de Schepelenberg is een kunstmatige heuvel waar in de Middeleeuwen de Graven van Holland ingehuldigd werden als Heren van Kennemerland; vandaar de naam Huldtoneel.

___________________________________________________________

Winkels

Bloemenpluktuin Marti Sinniger Oudendijk 12 Heemskerk
Zie voor meer informatie: martysinneger.nl

Stalletje aan de weg Oudendijk 5 Heemskerk
Verkoop van eieren, jam, aardappels en diverse groenten in het seizoen.

Stalletje aan de weg Oudendijk 27 Heemskerk
Verkoop van: bijenhoning.

Stalletje aan de weg Kleine Houtweg Heemskerk
Verkoop van aardappelen op dinsdag en donderdag.


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Heemskerk (12,9 km)
wanneer oogstenOogsttijd
maart - oktober
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Bloemenpluktuin Marti Sinniger
  • Stalletje aan de weg
  • Stalletje aan de weg
  • Stalletje aan de weg
streekrecepten
Streekrecept
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen