Routes
 

Het Hellerrondje

Het Hellerrondje

 
Wandelroute vanuit Aalbeek (3,2 km)
 
Oogsttijd: april - oktober
 
Ingrediënten: waterkers
 
Startpunt

Ruytersweg te Aalbeek

Bereikbaarheid OV: Bushalte Valkenburgerweg, Aalbeek
Een kleine wandeling leidt u naar de wandelroute.

De route zelf is gemarkeerd met bruine paaltjes. U kunt ook een folder van Natuurmonumenten van de route downloaden.

Routebeschrijving

Vanaf de Ruytersweg in noordelijke richting tot aan de ‘Weg aan de Helgats’. Deze in oostelijke richting volgen tot aan de Brandweg. Daar linksaf slaan. Weg vervolgen tot aan de ‘Helgats’, ook daar weer linksaf slaan. Aan het eind van deze weg rechts en de eerste weer links afslaan (Omooppad).
De beek die u net heeft overgestoken betreft het oogstgebied voor waterkers.

Op dit deel van de route komt u langs de mooie kruiden- en bloemenrijke tuin van Bastin, een bezoekje meer dan waard! Hier kunt u ook verschillende kruiden kopen waarmee u de pasta met waterkerssaus op smaak kunt brengen.

Aan het eind van het Omlooppad de weg naar links volgen (Platsbeekervoetpad, Hellerweg). Links afslaan op de Voorste Lange Gats, doorlopend op de Pereheideweg. De Ruytersweg ligt aan uw rechterzijde (eindpunt van de route).

Deze route is tot stand gekomen in samenwerking met IKL-Limburg.

Bijzonderheden

Het Hellerrondje is een initiatief van de Familie Omloo uit Aalbeek in het kader van de ommetjesprijsvraag van de Provincie Limburg. Dit mooie project met inbreng van mensen die direct betrokken zijn bij de natuur rond Helle en Aalbeek is mede mogelijk gemaakt door stichting IKL. De gemeente Nuth, buurtvereniging Aalbeek en Landgoed Puttersdael hebben ook een bijdrage geleverd. De wandelroute loopt grotendeels over gronden van particulieren en van de gemeente Nuth.

U wandelt door een dalenlandschap met graften, hellingbossen, holle wegen, hoogstamboomgaarden en meidoornheggen, rond de Platsbeek in het Geleenbeekdal. 

Veel dieren die u hier kunt zien, staan op de rode lijst en zijn dus beschermd. Onder meer vliegend hert, hazelworm en das. Maar ook planten als blauwe knoop, dotterbloem en orchissoorten.

Boze moeders
Tijdens de wandeling komt u ook langs het plaquette van 'Boze moeders'. In de beginjaren ’80 van de vorige eeuw waren er plannen om de luchthaven Maastricht (Maastricht Aachen Airport) uit te breiden met een 'Oost-West-baan'. Dit in het op één na dichtstbevolkte gebied van Nederland! Onder de bevolking van Zuid-Limburg ontstond grote weerstand en verschillende actiegroepen stonden op, waaronder ook De Boze Moeders. Zij kregen steun van o.a. De Milieufederatie Limburg. 

De Boze Moeders was een zeer actieve 'pressiegroep' van ongeveer 150 vrouwen. Zij wisten veel mensen te mobiliseren, bouwden een breed netwerk op, organiseerden ludieke acties en boekten resultaat. Ze verzamelden maar liefst 30.000 bezwaarschriften tegen de aanleg van de Oost-West-baan. Een van hun bekende contacten was niemand minder dan Toon Hermans. Hij stak hen een hart onder de riem met zijn gedicht over de lawaaiproblematiek. Lees langs deze route het gedicht van Toon Hermans en geniet van de stilte. En bedenk dat je hiervan geniet mede dankzij de fantastische inzet van vooral deze 'Boze Moeders' onder aanvoering van Pauline Goudsmit.

Herkomst Omlooppad
Onderdeel van het Hellerrondje is het Omlooppad, een verbindingspad tussen de 'Aalbeker Hel' en de 'Nuther Hel'. Toen het bestuur van de Buurtvereniging Aalbeek hoorde dat de Familie Omloo grond ter beschikking stelde voor de route, was men laaiend enthousiast over dit initiatief. Het verbindingspad betekende dat men een rondje kon lopen. Ook Natuurmonumenten stelde meteen haar grondgebied open om door te kunnen lopen. Het bestuur van de Buurtvereniging vond dat het pad ook een naam moest krijgen en stelde voor het te vernoemen naar de familie Omloo. Als 'Omloopad' werd een verzoek tot naamgeving van het pad ingediend bij de gemeente Nuth. De reactie van de gemeente was: 'Het is niet de gewoonte dat een straat, pad vernoemd wordt naar iemand die nog in leven is.” Dhr. Omloo had dit niet voor de naamgeving over, een buurtbewoner kwam gelukkig met een alternatief: het Omlooppad met 2 p’s verwijst zowel naar Omloo als naar een 'omloopje'. Deze naam werd direct geaccepteerd als officiële naam voor het pad.

__________________________________________________________

Winkels

Kwekerij Bastin Nieuwenhuysstraat 29 Aalbeek
Openingstijden
woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur
Voor meer info: www.bastin.nl

Jumbo Markt 21 Nuth
Meer informatie: www.jumbo.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route