Routes
 

Happen en Stappen rond Dreischor

Happen en Stappen rond Dreischor

 
Wandelroute vanuit Dreischor (11,9 km)
 
Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: dovenetelblad (paars), brandnetel, melganzenvoet (melde), vogelmuur, zevenblad
 
Startpunt

Deze wandeling is in één richting beschreven.
De bewegwijzering loopt via het knooppuntenwandelnetwerk 'Langs Water en Land' op Schouwen-Duiveland.

U kunt de wandeling starten vanaf verschillende locaties, allen met parkeergelegenheid/fietsenstalling (zie kaartje en de folder: P1-P4).

Overal langs deze route kunt u de pluk-ingrediënten voor de wilde groentetaartjes vinden.

Afstand totale wandeling 13 km
P1, Museum - richting knooppunt 42 - kerkring -91- P2, Wijnhoeve -92-74-75-76- richting 89 - bij 'De Staart', rechtdoor naar 'De Stokroos' P3, Theetuin - richting knooppunt 76-75-73- rechtdoor richting 97, bij Nieuweweg; Boerderijwinkel De Stolpe P4, Boerderijwinkel - richting Dreischor - wijngaard: richting Dreischor -92 – P2, Wijnhoeve -42.

De route is gedeeltelijk verboden voor honden: Wijngaard en Dijkwater

Route verkortingen
Start: P1, 3,5 km: Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg; Richting knooppunt -42- kerkring -91-92-42.

Start P2, 6 km of verkorting, 3,5 km: Wijnhoeve de Kleine Schorre, route: Richting knooppunt 92-74- (verkorting naar 73) -75-73- rechtdoor richting 97, bij Nieuweweg; Boerderijwinkel De Stolpe - richting Dreischor - wijngaard: richting Dreischor -92.

Start P3, 7 km: Theetuin de Stokroos, route: Richting knooppunt 76-75-73-74-75-76- richting 89, bij 'De Staart', rechtdoor naar 'De Stokroos'.

Start P4, 4,5 km: Boerderijwinkel De Stolpe, route: Stevensluiswandelig (zie bord). Volg de rode pijlen in het veld, de route is in twee richtingen bewegwijzerd.

Deze route is samengesteld door: Landschapsbeheer Zeeland

Routebeschrijving

Deze wandeling voert u door het mooie dorpje Dreischor en de omgeving van de voormalige zeearm, het Dijkwater. Naast een blik op de geschiedenis van de streek maakt u kennis met de landbouw en de producten op verschillende bedrijven.

Dreischor is het groenste én één van de mooiste dorpen van Zeeland. Het is een 'ringdorp' gesitueerd rondom de Sint-Adriaanskerk. Het dorp bestaat al sinds 1206 en was in de Middeleeuwen het centrum van het eiland Dreischor. Landbouw is op deze vruchtbare grond altijd de belangrijkste bestaansbron geweest en u kunt in het Streek-en Landbouwmuseum Goemanszorg de geschiedenis beleven.

Bijzonderheden

Download hier de folder en het kaartje van deze route. Onderstaande beschrijvingen verwijzen naar de cijfers in de folder.

1. Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg is gevestigd in een monumentale boerderij aan de rand van het ringdorp Dreischor. De hoofdthema’s zijn vlas, meekrap, Zeeuws trekpaard en de geografie van Schouwen-Duiveland. Met woonhuis (begin 20e eeuw), landbouw-werktuigen, kruidentuin en hoogstamboomgaard.
'Museumkaffee' met terras voor drankjes en lunch.

2. Weststraat en Bogerdweg. Dreischor was vroeger bekend om de vlasteelt. Van vlas wordt, na een bewerkelijk proces, linnen gemaakt. Langs de Weststraat en de Bogerdweg ziet u veel zwarte schuren, waar het vlas werd opgeslagen en bewerkt. Ieder jaar is er in augustus een
vlasdag in het dorp.

3. Wijnhoeve De Kleine Schorre. U loopt door de wijngaard, inmiddels is deze met 10 ha één van de grootste van Nederland. U vindt op het terrein van De Kleine Schorre een leuke streekproductenwinkel en camping. In de schuur van de Wijnhoeve zijn de kelder én het
proeflokaal ondergebracht, hier kunt u natuurlijk terecht voor een goed glas wijn; er is ook een lunchkaart.

4. Het Dijkwater was één van de zeearmen die het voormalige eiland Dreischor omsloot. Het water is ontstaan tijdens de Sint-Luciavloed in 1287 en was eeuwenlang een belangrijke vaarroute naar Zierikzee.
U loopt langs de voormalige vaargeul.

5. Het haventje De Staart is één van de vier voormalige landbouwhaventjes langs het Dijkwater. De andere haventjes zijn Stevensluis, Nieuwe Veer en Beldert. Toen Schouwen-Duiveland nog een eiland was, konden alleen via deze haventjes producten en handelswaar van en naar het eiland worden gebracht.

6. Theetuin De Stokroos is een rustpunt midden in het uitgestrekte polderlandschap. U kunt hier terecht voor een drankje en ook kleine lunchgerechten. Specialiteit is huisgemaakte taart en heel veel soorten thee.

7. De Noorddijk beschermde het voormalige eiland Duiveland tegen de zee. Tijdens de Watersnoodramp van 1953 brak de dijk op verschillende plaatsen door. Op deze plaats bevinden zich onder de grond caissons welke voor de afsluiting van het dijkgat zijn gebruikt.

8. Bij zuivel-en vleesboerderij De Stolpe kunt u heerlijke streekproducten kopen. Het vlees is afkomstig van Hereford runderen die in natuurgebieden grazen. Als de winkel open is (niet op zondag), krijgen wandelaars hier gratis een glas heerlijke karnemelk. De naam De Stolpe komt van een zogenaamde stolpboerderij die hier vroeger heeft gestaan.

9. Beldert was het voormalige landbouwhaventje van Dreischor, het schuurtje aan de rechterkant is een voormalig pakhuis.

10. De molen Aeolus uit 1739 was een van de graanmolens van Dreischor. De naam verwijst naar Grieks-Romeinse mythologie. Aeolis was de bewaarder van de winden.

___________________________________________________________

Winkels

Wijnhoeve De Kleine Schorre Zuiddijk 4 Dreischor
www.dekleineschorre.nl

Openingstijden Boerderijwinkel:
maandag t/m zaterdag 09:00 - 17:30 uur
van 15 september tot 15 mei op dinsdag gesloten

Kaasboerderij De Stolpe Stolpweg 9 Nieuwerkerk
www.kaasboerderij-destolpe.nl

Openingstijden:
maandag t/m zaterdag 09:00 - 17:00 uur
's woensdags gesloten

Theetuin De Stokroos Krabbenhoekseweg 2 Nieuwerkerk
www.de-stokroos.nl

Openingstijden:
van april t/m oktober dinsdag t/m zondag 11.00 – 18.00 uur
of op afspraak.


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Dreischor (11,9 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Kaasboerderij De Stolpe
  • Theetuin De Stokroos
  • Wijnhoeve De Kleine Schorre
streekrecepten
Streekrecept
Routekaart
Taart en Thee bij Theetuin de Stokroos
Op nostalgische wijze koken op de houtkachel bij Theetuin de Stokroos
Dijkwater
Dijkwater
Wandelaars rond Dreischor
Druiventrossen op Wijnhoeve De Kleine Schorre
Oogsten
De molen Aeolus uit 1739
Runderen van De Stolpe in een winters landschap
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen