Routes
 

Glindhorster Foodwalk

Glindhorster Foodwalk

 
Wandelroute vanuit De Glind (10,0 km)
 
Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: veldzuring, brandnetel, duizendblad, tamme kastanjes, teunisbloem
 
Startpunt

Dorpscentrum de Glindster, Rudolphlaan 2, 3794 MZ De Glind.

Bereikbaar met OV enkel via buurtbus (Barneveld-Scherpenzeel). Parkeren mogelijk.

Routebeschrijving

Deze route loopt deels over particulier terrein, o.a. bij agrariërs die hun land vrijwillig openstellen. Het betreden van deze particulieren terreinen is toegestaan tussen zonsopgang en zonsondergang op bewegwijzerde wegen en paden. Honden zijn verboden vanwege verstoring van vee.

De plukplekken bevinden zich in een natuurgebied. Blijft u op de aangegeven paden. Plukken is alleen toegestaan voor eigen gebruik.

Route naar oogstgebied: volg de bewegwijzering van het Glindhorsterpad (groen met witte klompjes). Ook kunt u de gratis klompenpaden app voor mobiele telefoons gebruiken (inclusief routenavigatie). Er is een folder van het klompenpad met cultuurhistorische en landschappelijke informatie verkrijgbaar bij het startpunt.

Deze route is samengesteld door Landschapsbeheer Gelderland.

Bijzonderheden

De tamme kastanjes vindt u langs de Boshuisweg. De route kruist deze weg ten zuiden van de fruittuin Tres Jolie.

De veldzuring en duizendblad vindt u langs de oevers van de poelen langs de Moorsterbeek maar ook vaak in bermen.

De brandnetels vindt u onder andere op het schouwpad langs de Modderbeek. Handig is dat het pad beter bewandelbaar wordt door het probleem op te eten..

Overige ingrediënten zoals aardappels, knoflook, kruiden en prei worden geteeld in de Biologische tuin de Glind van Henk Linde (prei vanaf 2014). Deze is vaak op zijn land aanwezig en dan kunnen ook producten afgenomen worden.

De ingrediënten voor deze recepten (aardappels en knoflook) zijn niet altijd meer op de tuin aanwezig i.v.m. bewaarmogelijkheden daar, ze zijn dan verkrijgbaar bij de Glindster.

Fruittuin Tres Jolie heeft allerlei fruit, soms is zelfpluk mogelijk of kunt u (bij aanwezigheid) producten kopen op het perceel.

De biologische eieren van de kippen waarlangs u wandelt zijn verkrijgbaar bij de Glindster waar men speciaal voor de foodwalkers lokale ingrediënten voor in de recepten verkoopt: eieren, aardappels en knoflook! De aardappels en knoflook wordt in eerste instantie van de tuin van Henk Linde afgenomen, mocht de voorraad op zijn dan wordt elders (lokaal) afgenomen.

Voor andere vergelijkbare wandelroutes (maar dan veelal zonder recept) zie ook www.klompenpaden.nl

Tamme Kastanjelaan: De tamme kastanjelaan langs de Boshuisweg is vrij uniek: het komt niet vaak voor dat tamme kastanje als laanboom wordt geplant. Deze laan is meer dan 100 jaar oud en gaf vroeger toegang tot het koetshuis van de havezate Glinthorst dat aan Klein Moorst (26-28) heeft gestaan. De forse woontoren en bijgebouwen werden ook wel “het Kasteel” genoemd. In 1991 is een aantal nieuwe bomen geplaatst. Het is nu een monument van de Bomenstichting.

__________________________________________________________

Winkels

Fruittuin Tres Jolie Boshuisweg De Glind
www.tresjoliefruittuin.nl

Biologische tuin de Glind Boshuisweg De Glind
www.tijdvoorleusden.nl/event/biologische-tuin-de-glind

De Glindster Rudolphlaan 2 De Glind


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit De Glind (10,0 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Biologische tuin de Glind
  • De Glindster
  • Fruittuin Tres Jolie
streekrecepten
Streekrecepten
Druiven in de fruittuin Tres Jolie
Biologische tuin van Henk Linde
Kastanjelaan
Tamme kastanje
Veldzuring
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen