Recepten
 

Frittata millefolium

Frittata millefolium

 
Frittata van Woman into the Wild

Een recept en column van Woman into the Wild Jacqueline Raaijmakers.

‘Terwijl ik in juli in Zweden aan het wandelen was, viel het me op dat er een heleboel planten tegelijk in bloei stonden. Zo zag ik de bloemen van fluitenkruid naast gewoon duizendblad en wilgenroosje. Planten die bij ons eerder na elkaar bloeien. Helaas waren er nog geen bosbessen of moerasframbozen te bekennen, anders was ik nog wat langer gebleven.

Bij thuiskomst lag er een mooi exemplaar van de Happinez op me te wachten met een artikel waarin nog eens aandacht werd besteed aan mijn project ‘Op Avontuur vanaf mijn Voordeur’. 

De wetenschap en ik ook weten dat wandelen gezond is voor zowel lichaam als geest. Met 30 minuten per dag wandelen, voldoe je precies aan de norm voor gezond bewegen. Dat kan dus al tijdens je lunchtijd. Hierna begon mijn brein weer eens op volle toeren te werken. Je kunt dus lunchen tijdens het wandelen. Of wandelen tijdens het lunchen. Of … je gaat wandelen én wildplukken voordat je gaat lunchen. Dan ben je dus echt dubbel gezond bezig.

Met dat idee in mijn hoofd liep ik even later door mijn eigen wijk naar duizendblad te speuren. Binnen een uur - met een rondje door de supermarkt voor wat vers brood, eieren en pecorino - was ik weer thuis. Het was wel een heel klein avontuur vanaf mijn voordeur, maar mijn maag rommelde ook al wat. Gelukkig had ik in een half uur een heerlijke ‘Frittata millefolium’ voor mijn neus staan. Dat kun jij ook! Schoenen aan en hup naar buiten.’

Gewoon duizendblad (Achillea millefolium) is een composiet, maar zelf denk ik nog vaak dat het een schermbloemige is. Gelukkig is dat niet heel belangrijk om de plant te herkennen. Het blad is namelijk zo typisch dat vergissen nagenoeg onmogelijk is. Het lijkt wel of een blaadje weer duizend blaadjes heeft. Vandaar ook ‘millefolium’. Deze blaadjes kunnen je keel behoorlijk kriebelen als je het rauw eet. Bovendien hebben de blaadjes een hele typerende smaak: een beetje bitter, pittig en kamfer- of kamilleachtig. Duizendblad komt in heel Nederland voor en in andere landen van Europa, zoals Zweden.

De enige bijzonderheid over duizendblad die ik hier nog wil vermelden, komt uit het boekje ‘Heksenkruiden – De magische wereld der kruiden’: ‘Negen gedroogde bloemknoppen [bloemschermen denk ik] van duizendblad, met een groen lint bijeengebonden en boven het echtelijk bed gehangen garanderen, volgens de oude geschriften, eveneens een kinderzegen (p.52).’

Maar jezelf trakteren op inclusief wildplukken en het volgende recept is ook erg gezond.

Frittata* millefolium

Lunchgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

INGREDIENTEN

 • 1 handvol bloemetjes duizendblad
 • 1 handvol blaadjes duizendblad
 • 1 rode puntpaprika
 • 1 kleine ui
 • 1 teentje knoflook
 • 6 eieren
 • 50 gram gare pasta**
 • 50 gram pecorino romano
 • 2 el olijfolie
 • rozemarijn
 • nootmuskaat

STAP 1 Was de bloemetjes en de blaadjes van het duizendblad. En laat ze goed uitlekken.

STAP 2 Snijd de ui in dunne ringen en de knoflook in dunne plakjes. Van de puntpaprika snijd je eerste de bovenkant af, zodat je de zaden kunt verwijderen. Snijd ook deze in dunne ringen. Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg nu de paprika toe en bak kort even mee.

STAP 3 In een kom klop je de eieren los. Voeg dan rozemarijn en nootmuskaat toe. Rasp de pecorino grof boven de kom. Meng alles door het eimengsel. Nu kun je het duizendblad, het paprikamengsel en de pasta erdoor mengen.

STAP 4 Doe opnieuw een el olijfolie in de koekenpan en doe het eimengsel erin. Laat het eimengsel op een middelhoog vuur en met een deksel op de pan ca 10 minuten bakken. Keer de frittata op de deksel en laat hem weer in de pan glijden. Bak de frittata nog 5 minuten tot ook de onderkant goudbruin en knapperig is. Snijd de frittata in mooie punten. En serveer met wat brood en een salade.

*Een frittata is van oorsprong een Italiaans gerecht dat werd gemaakt van de restjes pasta en groente van de vorige dag. Een frittata is anders dan een omelet, omdat de ingrediënten met de nog rauwe eieren worden gemengd, het heel langzaam gebakken wordt en nooit gevouwen. Bron: wikipedia.

**Je kunt dus ook prima een restje pasta van de vorige dag gebruiken voor dit recept. Je hoeft dan alleen nog het duizendblad toe te voegen. 

Meer lezen over Jacqueline? Dat kan via haar blog.

print recept