Routes
 

Foodwalk vanuit Heemstede

Foodwalk vanuit Heemstede

 
Wandelroute vanuit Heemstede (15,5 km)
 
Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: beukennootjes, brandnetel
 
Startpunt

Startpunt van de wandeling is Natuurvoedingswinkel Kiebert, Binnenweg 119-A Heemstede.

Voor wie met openbaar vervoer komt ligt het startpunt 20 minuten lopen vanaf station Heemstede-Aerdenhout. Vertrek oostelijk vanuit het station en volg de Lanckhorstlaan. Sla rechtsaf de Bronsteeweg op en volg de Binnenweg totdat u aan uw rechterhand Natuurvoedingswinkel Kiebert bereikt.

Routebeschrijving

Volg de route in westelijke richting tot dat u de Leidsche Vaart overgestoken bent. Volg het water richting het zuiden en steek daarna rechtsaf het spoor over. U passeert de moestuin van Leyduin waar u geregeld groente kunt kopen of oogsten.

Onder de noemer Leyduin vallen drie van de door Landschap Noord-Holland in de regio beheerde buitenplaatsen Leyduin, Woestduin en Vinkenduin. Leyduin was rond 1590 niet meer dan een boerderij ‘aen de Leyduin’ met wat landerijen eromheen. Het werd later door verschillende eigenaren vergroot, bebost en uitgebouwd tot een indrukwekkend landgoed. De moestuin is 1 ha groot en stamt uit 1900.

Vervolg uw route over buitenplaats Leyduin in zuidwestelijke richting naar Vogelenzang. Aan de Vogelenzangseweg (nr. 240) komt u langs Zorgboerderij Zebra Zorg waar u eieren kunt kopen.

Loop de Vogelenzangseweg terug tot de rotonde en sla rechtsaf. Steek het spoor over en slag bij het eerste grote kruispunt linksaf. Ga rechtsaf, langs Linnaeushof en over de Overplaats.

De Overplaats is een deel van het landgoed Hartekamp, waar ooit de beroemde geleerde Linnaeus planten bestudeerde. Het is een niet al te groot wandelbos op een strandwal met gazons en opvallend veel hoogteverschillen. Het is een interessant loofbos rond een fraaie vijver. In het voorjaar valt er volop te genieten van bloeiende stinsenplanten, in het najaar groeien er veel paddenstoelen. Het is er rijk aan vogels. Regelmatig laat de zeldzame appelvink zich hier zien.

U passeert buurtschap De Glip en wandelt over landgoed Groenendaal. Dit deel van de wandeling loopt u over het Buitenplaatsenpad Zuid-Kennemerland. Meer informatie over het Buitenplaatsenpad kunt u vinden op onze website: www.landschapnoordholland.nl.

Vervolg de wandeling over landgoed Groenendaal richting de Herenweg. U passeert De Dinkelhoeve (Herenweg 61), waar u verse melk kunt kopen.

Dinkelhoeve maakte vroeger deel uit van de buitenplaats 'Ipenrode'. De boerderij is nog steeds in gebruik als melkveehouderijbedrijf en is officieel gecertificeerd als ecologisch melkveebedrijf.

Wandel de route in noordelijke richting verder terug naar het startpunt. Hier kunt u eventueel nog de overige ingrediënten kopen voor het recept.

Terugweg naar het station:Volg de Binnenweg in noordelijke richting, deze gaat over in de Bronsteeweg. Sla linksaf de Lanckhorstlaan op en volg deze totdat u het station recht voor u ziet.

Bijzonderheden

De lengte van deze wandeling is ca. 15 km.

Gedurende de wandeling zijn de brandneteltoppen te plukken en beukennootjes te verzamelen. Pluk van de brandnetels alleen de jonge toppen langs de paden. De bossen op de binnenduinrand bestaan voor een groot deel uit beuken. Let tijdens de wandeling op het verzamelen van de gevallen beukennootjes.

Deze route is samengesteld door Landschap Noord-Holland.

_________________________________________________________

Winkels

Natuurvoedingswinkel Kiebert Binnenweg 119-A Heemstede
www.kiebertnatuurlijk.nl

Openingstijden:
Maandag van 13.00 - 18.00 uur
Dinsdag t/m vrijdag van 9.00 - 18.00 uur
Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

De moestuin van Leyduin 2e Leijweg Vogelenzang
De moestuin van Leyduin ligt tegenover het Juffershuis.

www.denieuweakker.nl

Openingstijden:
donderdag van 10.00 tot 16.00
vrijdag van 13.00 tot 16.00
zaterdag van 9.30 tot 15.00

Zorgboerderij Zebra Zorg Vogelenzangseweg 240 Vogelenzang
www.zebrazorg.nl

De Dinkelhoeve Herenweg 61 Heemstede
www.dedinkelhoeve.nl

Openingstijden:
ma t/m zo van 9.00 - 20.00 uur


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Heemstede (15,5 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • De Dinkelhoeve
  • De moestuin van Leyduin
  • Natuurvoedingswinkel Kiebert
  • Zorgboerderij Zebra Zorg
streekrecepten
Streekrecept
Picknickplaats Leyduin
Duindoorn
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen