
Foodwalk in Anna Jacobapolder

Foodwalk in Anna Jacobapolder
De route begint bij het restaurant 't Veerhuis, (Rijksweg 5, 4675 RB Anna Jacobapolder), aan het einde van het schiereiland St. Philipsland.
Overal langs de route zijn kruiden te vinden voor het maken van een lekkere wilde-planten-omelet.
RoutebeschrijvingHet landbouwhaventje (alleen bij hoog water binnen te varen, een zogenaamde tijhaven) functioneerde van ongeveer 1850 tot in de jaren 70 van de vorige eeuw. Hier werden voornamelijk landbouwproducten afgevoerd o.a. richting de haven van Rotterdam. In de volksmond noemde men dat ‘richting Holland’. Een stukje verderop staan een wandelnetwerk- en fietsnetwerk informatiebord.
We wandelen een gedeelte van het wandelnetwerk. Op het bord kun je zien langs welke bezienswaardigheden je komt. De route loopt buitendijks (onverharde pad) langs het prachtige Nationaal Park De Oosterschelde. Dit is het grootste (37.000 hectare) nationale park in Nederland. Bij helder weer kun je de overkant zien: Schouwen Duiveland (Zierikzee, Ouwerkerk).
We lopen richting ‘de Hollestelle’.
Deze laatste buitendijkse hollestelle van Zeeland ligt in de schor van Rumoirt. Het is een stelberg met daarin een drinkput voor het vee met zoet water in een zoute omgeving. Bij hoog water kon de herder met zijn schapen zich hierop terugtrekken. De slikken van Rumoirt hebben een gevarieerde vegetatie. Planten van lage schorren, zoals Engels slijkgras en zeeaster komen het meest voor. Op de hogere delen zijn onder meer zeealsem en strandkweek te vinden. Dit gebied geniet wettelijke bescherming als Natura 2000 gebied. Loop dus de schorren niet op!
Loop verder buitendijks (verhard) richting de Eendenkooi.
In Zeeland zijn nog vier functionerende eendenkooien, waarvan dit wel de mooiste en de bekendste is. De kooi is een natuurgebied van Stichting Het Zeeuwse Landschap, met een speciale extra functie: hier worden in de herfst en in de winter wilde eenden gevangen voor biologisch onderzoek, geringd en weer vrij gelaten. Op het erf staat aan de Noordzijde een informatiebord. De Eendenkooi is niet vrij toegankelijk, enkel op afspraak.
Loop verder over de Noordweg naar het dorp Anna Jacobapolder.
In het dorp vind je een beeld van een tramhoorn. Van 1900 tot 1953 reed er van Anna-Jacobapolder naar Steenbergen een tramdienst van de RTM. Deze was onderdeel van de lijn Rotterdam- Brouwershaven. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het dorp Anna-Jacobapolder in 1997, is deze tramhoorn als aandenken geschonken.
Aan het eind van de weg sla je rechts de Langeweg in. Dit is letterlijk: een lange weg!. Aan het eind loop je tegen de dijk aan waar je op de heenweg ook gelopen hebt. Je gaat daar links en volgt de Sluisweg over de verharde weg. Op een gegeven moment kun je via deze verharde weg de dijk weer op en kun je weer buitendijks terug lopen richting het restaurant.
Afhankelijk van het seizoen, staan bij boerderijen langs deze route regelmatig ‘stalletjes’ aan de weg waar diverse ingrediënten te koop zijn (o.a. eieren).
Deze route werd voor u samengesteld door Landschapsbeheer Zeeland.
BijzonderhedenAnna-Jacobapolder ligt op het schiereiland Sint Philipsland. In 1847 werd op initiatief van Willem Frederik del Campo een polder met een oppervlakte van 869 hectare aan Sint Philipsland gehecht. Del Campo vernoemde de polder naar zijn vrouw.
Aan een van de wegen in de polder ontstond de kern Anna-Jacobapolder, die in het begin Aan de Noordweg werd genoemd. In 1858 werd de oppervlakte van het eiland eens zo groot, doordat de Anna Jacoba Polder, die in 1847 door Del Campo werd ingedijkt, bij de gemeente Sint Philipsland gevoegd werd. In 1995 werd deze gemeente toegevoegd aan de gemeente Tholen.
Meer info: www.sint-philipsland.nl
Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!
De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.



het hele jaar

Streekrecept

Overige recepten
- Dwars-door-de-tuin-soep uit Stavenisse
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Paardenbloemsalade met Sallandse Spekjes
- Zevenbladschotel met Flevo-aardappelen
- Zoete madeliefjes met Groningse bietsuiker
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Kastanjesoep
- Brandnetelsoep
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Hartige brandnetelcake
- Duizendbladthee met Madeleines
- Brandnetelpesto
- Wilde kruidenboter
- Zevenbladsoep
- Zevenbladstamppot met gegratineerde geitenkaas
- Pesto van zevenblad
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Wilde kruidensalade uit de Betuwe
- Kruidenquiche uit de polder
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Salade naast ‘t padje met appel en wortel
- Zevenblad van het Oudenhorsterpad met aardappelen en roomsaus
- Salade met wilde bloemen van het Oudenhorsterpad
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Eemlands voorgerecht met paardenbloem
- Wildpluksalade met wilde kruidenboter uit de Goudse Hout
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Voorjaarssoep uit de Krimpenerwaard
- Brandnetellimonade
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Oranje bloemsalade met Zeeuwse kruiden en croutons
- Dwars-door-de tuin-soep uit Oostkapelle
- Heldere brandnetelsoep
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room
- Veeninger struinsoep
- Nepkoffie
- Roerei met duizendblad
- Gado Gado met zevenblad en look-zonder-look
- Brandnetelsoep
- Bonte Veluwse bloemensalade
- Terrine van asperges met Brabantse Wal-ham en wilde kruiden
- Zevenblad-superflensjes met blauwe kaas
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Smeerwortelbeignets
- Hartige wilde groentetaart
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Schutpad-omelet met tomaat en duizendblad
- Brandnetelkaastaart uit Terworm
- Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle
- Brandnetel-Gemberbier
- Veluwse wildplukquiche
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Veluwse Bonte Bloemensalade
- Brandnetelsoep met kokos
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Doesburgermolen-paddenstoelenschotel met Brandrood kaas
- Pelser salade met gerookte eendenborst en wilde bloemen
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Wilde burgers uit Telgt
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Wilde kruidensalade met Heemskerkse rode aardappelen en spekjes
- Frittata millefolium
- Kastanjepannenkoeken met zevenblad

Verder lezen