Routes
 

Foodwalk in Anna Jacobapolder

Foodwalk in Anna Jacobapolder

 
Wandelroute vanuit Anna Jacobapolder (7,5 km)
 
Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: duizendblad, brandnetel, madeliefje, paardenbloemblad, smeerwortel, weegbree, zevenblad
 
Startpunt

De route begint bij het restaurant 't Veerhuis, (Rijksweg 5, 4675 RB Anna Jacobapolder), aan het einde van het schiereiland St. Philipsland.

Overal langs de route zijn kruiden te vinden voor het maken van een lekkere wilde-planten-omelet.

Routebeschrijving

Het landbouwhaventje (alleen bij hoog water binnen te varen, een zogenaamde tijhaven) functioneerde van ongeveer 1850 tot in de jaren 70 van de vorige eeuw. Hier werden voornamelijk landbouwproducten afgevoerd o.a. richting de haven van Rotterdam. In de volksmond noemde men dat ‘richting Holland’. Een stukje verderop staan een wandelnetwerk- en fietsnetwerk informatiebord. 

We wandelen een gedeelte van het wandelnetwerk. Op het bord kun je zien langs welke bezienswaardigheden je komt. De route loopt buitendijks (onverharde pad) langs het prachtige Nationaal Park De Oosterschelde. Dit is het grootste (37.000 hectare) nationale park in Nederland. Bij helder weer kun je de overkant zien: Schouwen Duiveland (Zierikzee, Ouwerkerk).

We lopen richting ‘de Hollestelle’.
Deze laatste buitendijkse hollestelle van Zeeland ligt in de schor van Rumoirt. Het is een stelberg met daarin een drinkput voor het vee met zoet water in een zoute omgeving. Bij hoog water kon de herder met zijn schapen zich hierop terugtrekken. De slikken van Rumoirt hebben een gevarieerde vegetatie. Planten van lage schorren, zoals Engels slijkgras en zeeaster komen het meest voor. Op de hogere delen zijn onder meer zeealsem en strandkweek te vinden. Dit gebied geniet wettelijke bescherming als Natura 2000 gebied. Loop dus de schorren niet op! 

Loop verder buitendijks (verhard) richting de Eendenkooi.
In Zeeland zijn nog vier functionerende eendenkooien, waarvan dit wel de mooiste en de bekendste is. De kooi is een natuurgebied van Stichting Het Zeeuwse Landschap, met een speciale extra functie: hier worden in de herfst en in de winter wilde eenden gevangen voor biologisch onderzoek, geringd en weer vrij gelaten. Op het erf staat aan de Noordzijde een informatiebord. De Eendenkooi is niet vrij toegankelijk, enkel op afspraak. 

Loop verder over de Noordweg naar het dorp Anna Jacobapolder.
In het dorp vind je een beeld van een tramhoorn. Van 1900 tot 1953 reed er van Anna-Jacobapolder naar Steenbergen een tramdienst van de RTM. Deze was onderdeel van de lijn Rotterdam- Brouwershaven. Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het dorp Anna-Jacobapolder in 1997, is deze tramhoorn als aandenken geschonken. 

Aan het eind van de weg sla je rechts de Langeweg in. Dit is letterlijk: een lange weg!. Aan het eind loop je tegen de dijk aan waar je op de heenweg ook gelopen hebt. Je gaat daar links en volgt de Sluisweg over de verharde weg. Op een gegeven moment kun je via deze verharde weg de dijk weer op en kun je weer buitendijks terug lopen richting het restaurant.

Afhankelijk van het seizoen, staan bij boerderijen langs deze route regelmatig ‘stalletjes’ aan de weg  waar diverse ingrediënten te koop zijn (o.a. eieren).

Deze route werd voor u samengesteld door Landschapsbeheer Zeeland.

Bijzonderheden

Anna-Jacobapolder ligt op het schiereiland Sint Philipsland. In 1847 werd op initiatief van Willem Frederik del Campo een polder met een oppervlakte van 869 hectare aan Sint Philipsland gehecht. Del Campo vernoemde de polder naar zijn vrouw.
Aan een van de wegen in de polder ontstond de kern Anna-Jacobapolder, die in het begin Aan de Noordweg werd genoemd. In 1858 werd de oppervlakte van het eiland eens zo groot, doordat de Anna Jacoba Polder, die in 1847 door Del Campo werd ingedijkt, bij de gemeente Sint Philipsland gevoegd werd. In 1995 werd deze gemeente toegevoegd aan de gemeente Tholen.
Meer info: www.sint-philipsland.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Anna Jacobapolder (7,5 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
streekrecepten
Streekrecept
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen