Routes
 

Fietsen langs Betuws groen en fruit

Fietsen langs Betuws groen en fruit

 
Startpunt

Warmoes, historische tuinderij Lent.
Griftdijk 11 6663 AA Lent.

Routebeschrijving

Van deze route is ook een gratis app beschikbaar. Deze kunt u vinden via Beleefroutes in de App store of Google Play.

Overal langs deze route kunt u wilde kruiden oogsten en deze gebruiken voor een overheerlijke wilde kruiden salade.

Vanuit Warmoes gaat u linksaf en gelijk na 50 meter weer rechtsaf het fietspad op. U gaat onder het tunneltje door en volgt de weg tot de rotonde. Hier gaat u linksaf en aan het eind bij de t-splitsing weer rechtsaf. Na de Verwondering en de begraafplaats gaat u dan linksaf het Notenlaantje in.

U fietst het Notenlaantje uit tot deze bij de Ovatonde over gaat in de Zwarteweg, die u vervolgt tot het einde.
In het najaar kunt u langs het Notenlaantje walnoten rapen. Samen met jong zevenblad, dat overal in de bermen te vinden is, maakt u daar een overheerlijke pesto van.

In Ressen gaat u rechtsaf de Slenkweg op tot de Woerdtsestraat waar u weer rechtsaf slaat.

U vervolgt de Woerdtsestraat zuidelijk tot de t-splitsing aan het zuidelijke eind van de straat, hier gaat u linksaf richting Vossenpelssestraat/ Zandsestraat en steekt deze over het betonpad op. Hier neemt u het tweede betonpad rechts tot vlak voor landgoed de Doornik waar u linksaf buigt en even af moet stappen om via een heel stijl grindpaadje de dijk op te klimmen. U eindigt weer bij Warmoes.

Hier kunt u in de vroege zomer frambozen plukken/kopen voor het bereiden van een heerlijke duizendknoop-frambozen crumble. De Japanse duizendknoop komt u op verschillende plekken op de route tegen.

Wilt u niet de hele route van 17 km maar liever een verkorte route van 12 km fietsen dan gaat u op de dijk rechtsaf. Vlak voor restaurant Sprok sluit u dan weer op de hoofdroute aan.

Deze route is samengesteld door Landschapsbeheer Gelderland.

Bijzonderheden

Vanuit NS Station Nijmegen is fietsverhuur mogelijk. U kunt makkelijk vanuit het station naar het startpunt fietsen. Hiervoor volgt u vanuit het station het fietspad naar het noorden. Deze gaat met een bochtje om het politiebureau heen langs het spoor en dan de Waal over. Bij Station Nijmegen-Lent volgt u het fietspad linksaf en over het Groentje (de fietsbrug) langs het Citadelcollege tot bij Warmoes.

Warmoes historische tuinderij Lent

U start deze fietstocht in Lent, Nijmegen Noord. Hier ligt een bijzonder stukje groen: Warmoes de historische tuinderij Lent.

Hier wordt groente en fruit geteeld zoals de 'warmoezeniers' vroeger deden. Er is veel variatie aan rassen en soorten. De unieke hoogstamboomgaard herbergt bijzondere appel-, peren-, kersen-, en pruimenrassen, zoals ‘Sijden Hemdje’, ‘Lentsche Roode’ en ‘Sterappel’. Daarnaast is er ook zogenaamd kleinfruit (verschillende soorten bessen, aardbeien, frambozen en bramen), vele soorten groeten, honing, eieren, kweeperen, mispels en moerbeien.

In de zomer zijn er iedere zaterdag van 11:00 - 16:00 uur plukdagen! Het is dan extra gezellig met terras in de boomgaard en lekker eten en drinken. Tijdens deze plukdagen kunt u zelf bloemen en fruit plukken. Tevens hebben we dan verse groenten en kruiden van eigen teelt. Check de website voor openingstijden: www.warmoes.nl

__________________________________________________________

Winkels

Warmoes Griftdijk Noord 11 Lent
De openingstijden variëren per zomer. Kijk op de website voor actuele informatie: www.warmoes.nl

De Woerdt Woerdsestraat 4 Ressen
Openingstijden:
Ma - do 08:30 - 18:00
Vr 08:30 - 20:00
Za 08:00 - 17:00

www.dewoerdt.nl

Landgoed Doornik Doornik 1 Bemmel
Op woensdag- en zaterdagmiddag kunt u hier terecht voor ambachtelijk gerookte zalm. Wel eerst even bellen voor een afspraak.
www.landgoeddoornik.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
fietsroute Fietsroute vanuit Lent-Nijmegen (16,2 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • De Woerdt
  • Landgoed Doornik
  • Warmoes
streekrecepten
Streekrecepten
Warmoes
notenlaantje Lent
aalscholver
haas
Japanse duizendknoop
kerkje Ressen
landschapszone
bloemrijke bermen bij Groentje
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen