Routes
 

Eten van het Sallandse land

Eten van het Sallandse land

 
Fietsroute vanuit Wijhe (30,0 km)

Oogsttijd: april - juni
september - november
 
Ingrediënten: pinksterbloem, tamme kastanjes
 
Startpunt

Startpunt van de route is Station Wijhe aan de Stationsweg

Routebeschrijving

Deze route werd samengesteld door Landschap Overijssel.

Fiets in noordelijke richting naar de spoorwegovergang via de Stationslaan naar de prins Bernhardlaan. U neemt de 2e afslag naar rechts (Onder de Gelder).

Vanaf hier volgt u de fietsknooppunten. 54, 35, 36, 44, 48, 47, 01 (voor een bezoekje aan Boerderijwinkel en natuurakker ’t Evenbelt rechtsaf naar Lageweg 3, terug naar de Evenbelterweg) en verder naar knooppunt 01, 46, 25, 24, 23, 14, 31, 54.

Uw route eindigt weer bij station Wijhe.

Bijzonderheden

Een smakelijke fietstocht door het Sallandse landschap! 'Wat het land ons biedt'... mais voor het vee, spelt voor het brood, een veld vol biologische pompoenen, paardenbloemen in de marinade en pinksterbloemen bij een tekort aan vitamine C.

Onderweg
Stap bij de Hammerhof even van de fiets. Elk jaar worden hier de heerlijkste soorten honing, likeuren en wijnen geproduceerd bij door imker en likeur- en wijnmeester Ben Kogelman. De honing wordt koud geslingerd. Koud geslingerde honing is honing die niet tot hoge temperatuur verhit is, waardoor de smaakstoffen en voedingstoffen beter behouden blijven.

Bij ’t Evenbelt ligt een prachtige natuurakker. In juni, juli en augustus kunt u de zelfgeplukte aardbeien ter plekke opeten bij het Rustpunt van Boerderijwinkel 't Evenbelt. 

Wat verderop fietst u langs een hennepkwekerij. Van de vezels wordt van oudsher touw gemaakt en er worden ook textiele stoffen van geweven. Het hennepzaad is eetbaar en is gezond voor mens & dier. 

Op de Hondemotsweg fietst u langs een windmolen. Deze is in 1854 in Amerika ontwikkeld. Rond 1900 kwam dit type naar Nederland. Omstreeks 1920 werd deze molen door de familie Overesch aan de Raalter Wetering gebouwd en tot 1972 gebruikt bij het droogmalen van het omliggende terrein. In 2002 is deze gerestaureerd. 

Op bordjes bij de windmolen staat nog weer eens handig op een rijtje wat tarwe, gerst, haver of rogge is. Tijdens deze fietsroute is tarwe, gerst én spelt in het landschap te zien, maar haver en rogge helaas (nog) niet. Meest verbouwde (graan) soort is mais.

Bij de biologische landbouw is er belangstelling voor de teelt van spelt omdat het minder bemesting nodig heeft en beter resistent is tegen plantenziekten en insectenvraat. De zogenaamde harde korrel heeft een hoog gehalte aan gluten, wat gunstig is bij het bakken van brood. 
Tot in de middeleeuwen was spelt een wijdverbreide graansoort. De benedictijnse abdis Hildegard van Bingen schreef in de 12e eeuw dat spelt alles bevat wat de mens nodig heeft om te leven: 'Spelt maakt deugdelijk bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijmoedigheid'

Heel erg leuk om te gaan kijken is op het bedrijf en de boerdeijwinkel van de familie Overesch. Jan Overesch en zoon Rick runnen een biodynamische boerderij met koeien, varkens en akkers vol groenten en granen. Bij de boerderij zijn een winkel én een skybox om de varkens te bekijken die kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen zijn.

Een deel van de Brandrode runderen loopt de hele zomer in het weiland van Landgoed De Colckhof. En dit weiland is geen knalgroene vlakte waarop maar één soort gras groeit, maar een ruig stuk grasland waar allerlei grassoorten, bloemen en kruiden groeien.

Aan de Bremmelerstraat kunt u bij De Jonghe Leeuw heerlijke aardappels van het eigen land kopen.

Van oudsher kwamen in deze streek, dichtbij de IJssel, veel fruitboomgaarden voor. Gelukkig worden er weer nieuwe boomgaarden geplant. 

Pinksterbloem
Wie tijdens Pinksteren naar pinksterbloemen zoekt, kan te laat zijn, want juist rond Pasen bloeien deze bloemen al vaak volop. De naam is namelijk afgeleid van het moment dat de de pinken, jonge koeien, weer de wei in gaan. Alles van de pinksterbloem is eetbaar en rijk aan vitamine C.

Mais
In Nederland wordt in de landbouw meer dan 200.000 ha snijmais geteeld, vooral bestemd als veevoer in de rundveehouderij. Het hele gewas wordt met blad, stengel en kolven verhakseld met een maishakselaar. Omdat het Nederlandse klimaat eigenlijk te koel is voor mais, worden de korrels hier niet rijp.
Suikermais wordt in dit gebied niet voor de verse consumptie geteeld. Suikermais mag niet in de buurt van snijmais staan, omdat bij bestuiving de blokkade van suiker naar zetmeel wordt opgeheven.

Natuurakkers 
Op verschillende plekken langs de route ziet u akker(on)kruiden tussen de granen. Dit zijn natuurakkers. Natuurakkers zijn goed voor de biodiversiteit; ze bieden voedsel en onderdak aan tal van vlinders en insecten zoals bijen. Ook in de winter, wanneer gewone akkers kaal zijn, bieden natuurakkers voedsel en beschutting aan dieren. Natuurakkers zijn genieten!

Winkels

Overesch Ecologische Landbouw Hondemotsweg 40 Raalte
Openingstijden:
Dinsdag en vrijdag: van 13.00 tot 18.00 uur
Woensdag: van 19.00 tot 21.00 uur
Donderdag: van 9.30 tot 13.00 uur
Zaterdag: van 9.30 tot 17.00 uur

of bel 06-51322873 voor een andere afspraak.

Zie voor meer info: overesch.nl

Hammerhof Hammerweg 19 Raalte
Openingstijden:
Elke 1e zaterdag van de maand.

Zie voor meer info en bezoekmogelijkheden: www.hammerhof.nl

​’t Evenbelt Lageweg 5 Raalte
Openingstijden:
dinsdag, woensdag en vrijdag: van 9.00 tot 18.00 uur
zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur

Zie voor meer info: www.evenbelt.nl

De Joghe Leeuw Bremmelerstraat 9 Wijhe
Zie voor meer info: www.facebook.com/dejongheleeuw/


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route