
Eemlandse vruchtentaart met bramen

Eemlandse vruchtentaart met bramen
Ingrediënten voor de taartbodem
- 80-100 gram fijne rietsuiker
- 1 klein ei
- 1-2 theelepels geraspte citroenschil of 1-1½ theelepel kaneel
- snufje zout
- 225 gram tarwemeel
- 100 gram zachte boter, in stukjes gesneden
Bereiding
Klop het ei los met de suiker, citroenschil of kaneel en het zout. Roer het mengsel af en toe om. Doe het meel in een kom en leg de stukjes boter erop. Giet het suikermengsel erover en verwerk het met een stevige vork tot een samenhangend deeg. Maak van het deeg een mooie bal. Wikkel deze in een stuk folie en druk een beetje plat om het uitrollen te vergemakkelijken.
Laat het deeg in de koelkast ½ uur opstijven. Bekleed de springvorm met het deeg.
Ingrediënten voor de vulling
- 250 gram meidoornbessen
- 30 gram rietsuiker
- 300 gram bramen (indien deze niet beschikbaar zijn, kunnen appels gebruikt worden)
- de geraspte schil en het sap van ½ citroen
- 1-2 theelepels kaneel
- 1-2 theelepels appeldiksap
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Breng de meidoornbessen met de rietsuiker in een laagje water aan de kook ze in 25 minuten zacht. Laat het mengsel afkoelen en zeef de pitten eruit.
Giet het mengsel terug in de pan, samen met de bramen en de overige ingrediënten. Laat 8 minuten zachtjes koken. De bramen zijn dan zacht, maar vallen nog niet uit elkaar. Laat het mengsel wat afkoelen en verdeel het over de deegbodem.
Plaats de taartvorm op de onderste richel in de oven en bak ca. 45 minuten.
Opmerkingen
1. Meidoornbessen kunt u plukken van half september tot half november. De smaak verbetert door de bessen voor gebruik een nacht in het vriesvak te leggen. Na de eerste nachtvorst is dit niet meer nodig.
2. Vanaf oktober kunt u geen bramen meer plukken. In plaats van bramen kunt u dan andere soorten fruit gebruiken. Alle soorten zachte, verse vruchten zijn geschikt, evenals verschillende soorten vruchtenmoes.
Ook appels zijn geschikt. Schil de appels, snijd ze in vieren en snijd de partjes overdwars in ½ cm. dikke stukjes. Smoor de appelstukjes in wat boter op een matig vuur tot ze lekker ruiken. Haal de pan van het vuur en laat nog 5 minuten staan met het deksel op de pan. Meng door het meidoornmengsel en verdeel het mengsel over de deegbodem. Volg verder de aanwijzingen onder ‘bereiding’.


Andere recepten
- Bieslandse Bessenjam
- Bramen-chocolade-cakejes
- Bramenchutney met schapenkaas van boer Boonzaaijer
- Bramenijs
- Bramenjam
- Bramenjam, halfzoet en pitloos
- Bramenparfait van room uit De Meijerij
- Bramenrum
- Bramensaus zoet en kruidig
- Bramentaart
- Bramentoetje uit Boerakker
- Compote met wilde vruchten uit Groningen
- De Horte appel-meidoornplaatkoek
- Harsloër gegrilde groentesalade met dressing van bramengelei
- Hartige bramensaus
- Kempisch heidelam met bramen-honingsaus (4 tot 6 personen)
- Koude bramensoep
- Meidoornbessen-bramencrumble uit Wieringen
- Meidoornbessnoepjes
- Meidoorngelei
- Meringues met teunisbloemen
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Roekijs met vlierbessen-bramenjam
- Romig bramenijs uit het Vechtdal
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Vruchtentaart uit Zeewolde
- Zuid-Limburgse meidoornjam

Wandelroutes
- Foodwalk Vijlen
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Foodwalk Landgoed Ockenburgh
- Pluk's Hasselbraamroute
- Vliere fluitend rondje Burgst
- Specialiteiten uit het Eemland
- Rondom Boerakker
- Bieslandse Bessenroute
- Foodwalk in de Goudse Hout
- Weldadig Landgoed Stroink
- Beleef een Foodwalk in Stavenisse!
- Wildplukwandeling Wieringen
- Van kastanje tot boom en andersom
- Schutpad-foodwalk
- Kruiden en verse vis in IJmuiden
- Kom roeken en pruven in Echten (B)
- Uitwaaien in een heerlijke zeedorpenlandschap
- Bramen en veel meer uit De Wâlden
- Reuzensmulroute
- Bier en Bes in het Vechtdal - 2e deel
- Foodwalk in het Schokkerbos
- Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer
- Door bos en boomgaard bij Landgoed De Horte
- Specialiteiten van boer en natuur uit de vallei bij Rhenen
- Das lekker kuieren op Tongelaar
- Specialiteiten van boer en natuur van de Laarsenberg bij Rhenen
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Paradyske Foodwalk
- Harsloër Foodwalk
- Plukroute Lelystad
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Oudenhorster Foodwalk

Fietsroutes
- Fietsen met smaak in Dronten
- Op de grens van Holland en het Sticht
- Rondje West-Krimpenerwaard
- Lekker Landschap rond de Stadsweg in Groningen
- De Brabantse Wal: van aspergeland tot kruidenrand
- Op de fiets door Bramenland
- Door het veld rond het Damsterdiep
- Rondje Epen-Vijlen op de fiets
- Smakelijk bolderen in de Brabantse Kempen

Andere recepten
- Bieslandse Bessenjam
- Bramen-chocolade-cakejes
- Bramenchutney met schapenkaas van boer Boonzaaijer
- Bramenijs
- Bramenjam
- Bramenjam, halfzoet en pitloos
- Bramenparfait van room uit De Meijerij
- Bramenrum
- Bramensaus zoet en kruidig
- Bramentaart
- Bramentoetje uit Boerakker
- Compote met wilde vruchten uit Groningen
- De Horte appel-meidoornplaatkoek
- Harsloër gegrilde groentesalade met dressing van bramengelei
- Hartige bramensaus
- Kempisch heidelam met bramen-honingsaus (4 tot 6 personen)
- Koude bramensoep
- Meidoornbessen-bramencrumble uit Wieringen
- Meidoornbessnoepjes
- Meidoorngelei
- Meringues met teunisbloemen
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Roekijs met vlierbessen-bramenjam
- Romig bramenijs uit het Vechtdal
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Vruchtentaart uit Zeewolde
- Zuid-Limburgse meidoornjam

Verder lezen