
De Horte appel-meidoornplaatkoek

De Horte appel-meidoornplaatkoek
- 100 gram meidoornbessen
- 400 gram appels
- 250 gram bloem (bijvoorbeeld van de Molen Fakkert in Hoonhorst)
- 125 gram havervlokken
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 200 gram roomboter (bijvoorbeeld van biologische boerderijwinkel ’t Ecolaer in Wijthmen)
- 1 zakje vanillesuiker
- beetje kaneel
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Breng de meidoornbessen in een pan met een laagje water aan de kook en voeg 15 gram suiker toe. Laat de bessen ongeveer 25 minuten zachtjes koken, totdat de bessen zacht zijn geworden.
Schil ondertussen de appels en snijd ze in partjes.
Laat de bessenprut afkoelen en haal het door een zeef om de pitten en takjes eruit te halen (de bolle kant van een soepopscheplepel werkt prettig om de prut door de zeef te drukken).
Meng het meel en de rest van de suiker. Smelt de boter in pannetje. Meng de havermout door het meel en de suiker, en doe er de gesmolten boter bij. Mix het geheel tot het een kruimelig deeg is.
Beboter een lage ovenschaal. Verdeel de helft van het deeg over de bodem van de schaal. Leg de appelplakjes er op, giet er het meidoornbessensap overheen en bestrooi het geheel met vanillesuiker en kaneel. Verdeel vervolgens het overige deeg over het appel-meidoornmengsel.
Bak de koek ongeveer 30 minuten in de oven.
Als je de koek een dag of twee laat staan in de koelkast is ie op z’n best.


Andere recepten
- Almbos-appeltjes onder een deken
- Appel - tamme kastanjemuffin
- Appelchutney (voor 3-4 jampotjes)
- Appelstroop
- Appeltaart met verse krenten
- Bieslandse Bessenjam
- Boeren Buffolawormen-cake met valappeltjes van het Pelserpad
- Eemlandse vruchtentaart met bramen
- Flevocompote met wilde bessen en hazelnoot
- Gebakken bloedworst met Limburgse appelschijven
- Japanse duizendknoop-appelcompote uit Ede
- Meidoornbessen-bramencrumble uit Wieringen
- Meidoornbessnoepjes
- Meidoorngelei
- Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Stoofpotje van kip met vlierbessen en bier van de abdij van Egmond
- Vlierbessensiroop
- Zeeuwse hoogstamappel-en-peren-notenflapjes
- Zuid-Limburgse meidoornjam

Wandelroutes
- Watermunt in Polder Bloemendaal
- Specialiteiten uit het Eemland
- Door bos en boomgaard bij Landgoed De Horte
- Das lekker kuieren op Tongelaar
- Verborgen Kuttingen
- Paradyske Foodwalk
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde
- Plukroute Lelystad
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen
- Wildplukwandeling Wieringen
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Schutpad-foodwalk
- Vliere fluitend rondje Burgst
- Foodwalk Vijlen
- Reuzensmulroute
- Plukroute Tilburg-Stokhasselt
- Pluk's Hasselbraamroute
- Weldadig Landgoed Stroink
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Fruitfoodwalk rond Kapelle
- Plukroute Hank
- Pelserpad Foodwalk
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen

Fietsroutes

Andere recepten
- Almbos-appeltjes onder een deken
- Appel - tamme kastanjemuffin
- Appelchutney (voor 3-4 jampotjes)
- Appelstroop
- Appeltaart met verse krenten
- Bieslandse Bessenjam
- Boeren Buffolawormen-cake met valappeltjes van het Pelserpad
- Eemlandse vruchtentaart met bramen
- Flevocompote met wilde bessen en hazelnoot
- Gebakken bloedworst met Limburgse appelschijven
- Japanse duizendknoop-appelcompote uit Ede
- Meidoornbessen-bramencrumble uit Wieringen
- Meidoornbessnoepjes
- Meidoorngelei
- Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Stoofpotje van kip met vlierbessen en bier van de abdij van Egmond
- Vlierbessensiroop
- Zeeuwse hoogstamappel-en-peren-notenflapjes
- Zuid-Limburgse meidoornjam

Verder lezen