
Brandnetelsoep met kokos

Brandnetelsoep met kokos
Brandnetels zijn een prima voorjaarsreiniger en werken goed bij vermoeidheid.
Ze zijn overal te vinden en je kunt er lekker mee koken.
Brandnetelbladeren en toppen kun je gebruiken voor het maken van pastagerechten, risotto en quiches. Alle recepten die je zou maken met bijv. spinazie kun je gewoon aanpassen door deze te vervangen door brandnetel.
Je gebruikt de jonge toppen van de plant het hele jaar door, maar het voorjaar is ideaal. Dan zijn ze het krachtigst en mals. De stengels zijn stug, die gebruik je niet voor de soep. Gebruik zo veel als je wilt, maar niet te weinig, voor een liter soep heb je zo’n 40 toppen nodig.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 40 brandneteltoppen
- 1 liter groentebouillon (van 1 bouillonblok)
- olie, boter of kokosolie
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- stukje rode peper of wat sambal oelek
- een paar centimeter gemberwortel
- eventueel een beetje kurkuma en/of tijm
- een grote aardappel om de soep te binden
- een halve centimeter kokosblok of kokosmelk naar smaak
- 1 wortel
Bereiding
- Pluk 40 brandneteltoppen met handschoenen aan.
- Snijd de ui in kleine stukjes en fruit in olie, boter of kokosolie op een zacht vuur tot ze glazig zijn.
- Snijd ondertussen de knoflook en de gember fijn en voeg bij de uien en bak heel even mee.
- Doe hetzelfde met de rode peper (naar smaak) of gebruik een flinke mespunt sambal oelek.
- Voeg eventueel een flinke mespunt kurkuma toe en een greepje tijm en bak even mee.
- Ondertussen heb je de brandneteltoppen 2 x gewassen. Het is goed om ze eerst even in water te laten staan. Eventuele beestjes laten dan los.
- Dompel de brandneteltoppen even in warm water, dan gaat de brand er uit.
- Snijd daarna de onderste stengels er af en gooi weg en snijd de rest in stukjes.
- Voeg de in stukjes gesneden brandnetels bij het ui/kruidenmengsel en bak even mee.
- Voeg er de bouillon aan toe met de kokos.
- Rasp de aardappel in de soep.
- Kook ongeveer 5 minuten.
- Naar believen kun je soep met een staafmixer pureren of zo naturel laten.
- Voeg op het laatst de in plakjes geschaafde wortel toe en kook een minuutje mee zodat ze nog wat ‘bite’ houden.
Tips
- Voeg wat rijst, pasta, quinoa of gekookte linzen toe voor een lekkere maaltijdsoep.
- Voeg als je wilt nog kruiden als bieslook of daslook, vogelmuur, zuring, kleefkruid toe.
Smakelijk eten!


Andere recepten
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Brandnetel-Gemberbier
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Brandnetelkaastaart uit Terworm
- Brandnetellimonade
- Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad
- Brandnetelpesto
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Hartige brandnetelcake
- Hartige wilde groentetaart
- Heldere brandnetelsoep
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veluwse wildplukquiche
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde burgers uit Telgt
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet

Wandelroutes
- Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer
- Doesburgermolen Foodwalk
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Glindhorster Foodwalk
- Pelserpad Foodwalk
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Beleef een Foodwalk in Stavenisse!
- Beleef een Foodwalk in Ten Arlo
- Van kastanje tot boom en andersom
- Foodwalk in Anna Jacobapolder
- Aderwinkel Foodwalk
- Bieslandse Bessenroute
- Watermunt in Polder Bloemendaal
- Das lekker kuieren op Tongelaar
- Soep op tafel in de gelagkamer!
- Foodwalk vanuit Heemstede
- Koken met Rommel
- Foodwalk in het Schokkerbos
- Foodwalk Oostkapelle
- Lekker Landschap in Heikant!
- Happen en Stappen rond Dreischor
- Kom roeken en pruven in Echten (A)
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Kom roeken en pruven in Echten (B)
- Schutpad-foodwalk
- Bosbessenplaatcake uit Groesbeek
- Beleef een Foodwalk in Ruinerwold
- Beleef Lekker Landschap in Ritthem!
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen
- Foodwalk rondom Terworm
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde

Fietsroutes
- Fietsen met smaak in Dronten
- Op de grens van Holland en het Sticht
- Rondje Oost-Krimpenerwaard
- Rondje West-Krimpenerwaard
- Rondje Gouda-Schoonhoven
- B(l)oeiend landschap rondom Raalte
- Trilveen en polderluchten
- Rondje Rijckholt-Margraten
- Door het veld rond het Damsterdiep
- De Brabantse Wal: van aspergeland tot kruidenrand
- Van Bier tot Honing - Smaakfietsroute

Andere recepten
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Brandnetel-Gemberbier
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Brandnetelkaastaart uit Terworm
- Brandnetellimonade
- Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad
- Brandnetelpesto
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Hartige brandnetelcake
- Hartige wilde groentetaart
- Heldere brandnetelsoep
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veluwse wildplukquiche
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde burgers uit Telgt
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet

Verder lezen