Artikel
 

Brandnetels

Brandnetels

 

Brandnetel (Urtica dioica) De brandnetel bloeit in de zomer volop. Al valt het nauwelijks op. Het enige waarmee de plant over het algemeen echt indruk maakt is met zijn brandharen. Toch is de plant erg in trek bij vogels, vlinders, andere dieren, en ja, ook bij de mens. Brandnetels worden door mensen gebruikt voor uiteenlopende zaken, van het koken van soep tot het maken van kleren. Vogels zoals de nachtegaal en de bosrietzanger broeden graag tussen de brandnetels. En rupsen van veel vlinders eten graag een blaadje mee. Rupsen van opvallende, mooie dagvlinders, zoals atalanta, dagpauwoog en kleine vos, maar ook veel rupsen van nachtvlinders.

Ontgiften met brandnetels Om ons lichaam te bevrijden van alle afvalstoffen die we in de loop van de winter verzamelen is de brandnetel een van de beste voorjaarsplanten. Brandnetels staan stijf van het ijzer en hebben een sterke bloedzuiverende werking.

Het verzamelen van brandnetels Het beste zijn de jonge planten. De toppen kun je plukken tot de brandnetel in bloei staat en dan is het gedaan met deze heerlijke wilde groente. Om toch langer plezier te hebben van de brandnetel kan de plant voor de bloei gemaaid worden. De brandnetel komt gewoon weer op, en het verzamelen begint weer van voren af aan. Zorg voor een paar goede handschoenen, een schaar, een mand en draag lange mouwen en een lange broek. Pluk geen brandnetels in de buurt van druk verkeer.

 

De smaak van brandnetels Brandnetels zijn het beste te vergelijken met stevige spinazie. De smaak is sterker en de structuur wat stug. Mocht dit stugge je tegenstaan, gebruik dan half brandnetel en half spinazie. De kook- of roerbaktijd is ook wat langer dan bij spinazie. Dit is ook de reden dat alleen de verse punten of jonge planten gebruikt kunnen worden.