Recepten
 

Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad

Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad

 

Brandnetel kunt u het hele jaar door oogsten. De scheuten van jonge brandnetels kunnen in hun geheel gebruikt worden. Gebruik van grotere brandnetels alleen de top. Pluk ze voordat ze bloeien. Begin zomer worden de planten harder en zijn niet meer eetbaar. Vaak wordt in de zomer gemaaid en de nieuwe plantjes die daarna weer opkomen, kunt u weer gebruiken als vroege lenteplantjes. Pluk de scheuten bij grotere brandnetels in de (half)schaduw, waar de grond vochtig is. Deze scheuten hebben grotere, zachtere en sappiger bladen met een milde smaak. Brandnetels in de volle zon op droge grond hebben kleinere bladeren, zijn veel vezeliger en smaken bitter. Als er veel beestjes in zitten, leg ze dan in water met zout om de beestjes eruit te halen.

Ingrediënten 

  • 400 gram gedroogde pasta
  • 500 gram jonge brandneteltoppen 
  • 1 grote ui 
  • 1 teentje knoflook 
  • 100 gram kerstomaatjes
  • 300 gram magere spekblokjes
  • crème fraîche 
  • 1 eetlepel sojasaus 
  • 1 mespuntje sambal

Bereiding 

Was de brandnetels in koud water. Gebruik jonge scheuten in hun geheel of van grotere brandnetels alleen de top.
Kook ondertussen de pasta gaar. 
Hak de ui en de knoflook in kleine stukjes.
Bak de spekblokjes met de ui en de knoflook gaar en bak aan het eind de tomaatjes even mee.
Hak de brandnetelscheuten grof, voeg ze bij de spekblokjes en de groenten en laat ze slinken.
Voeg de crème fraîche, sojasaus en sambal toe en laat nog even doorwarmen.
Roer de gekookte pasta erdoorheen.

print recept
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen