
Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad

Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad
Brandnetel kunt u het hele jaar door oogsten. De scheuten van jonge brandnetels kunnen in hun geheel gebruikt worden. Gebruik van grotere brandnetels alleen de top. Pluk ze voordat ze bloeien. Begin zomer worden de planten harder en zijn niet meer eetbaar. Vaak wordt in de zomer gemaaid en de nieuwe plantjes die daarna weer opkomen, kunt u weer gebruiken als vroege lenteplantjes. Pluk de scheuten bij grotere brandnetels in de (half)schaduw, waar de grond vochtig is. Deze scheuten hebben grotere, zachtere en sappiger bladen met een milde smaak. Brandnetels in de volle zon op droge grond hebben kleinere bladeren, zijn veel vezeliger en smaken bitter. Als er veel beestjes in zitten, leg ze dan in water met zout om de beestjes eruit te halen.
Ingrediënten
- 400 gram gedroogde pasta
- 500 gram jonge brandneteltoppen
- 1 grote ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gram kerstomaatjes
- 300 gram magere spekblokjes
- crème fraîche
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 mespuntje sambal
Bereiding
Was de brandnetels in koud water. Gebruik jonge scheuten in hun geheel of van grotere brandnetels alleen de top.
Kook ondertussen de pasta gaar.
Hak de ui en de knoflook in kleine stukjes.
Bak de spekblokjes met de ui en de knoflook gaar en bak aan het eind de tomaatjes even mee.
Hak de brandnetelscheuten grof, voeg ze bij de spekblokjes en de groenten en laat ze slinken.
Voeg de crème fraîche, sojasaus en sambal toe en laat nog even doorwarmen.
Roer de gekookte pasta erdoorheen.


Andere recepten
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Brandnetel-Gemberbier
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Brandnetelkaastaart uit Terworm
- Brandnetellimonade
- Brandnetelpesto
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep met kokos
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Hartige brandnetelcake
- Hartige wilde groentetaart
- Heldere brandnetelsoep
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veluwse wildplukquiche
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde burgers uit Telgt
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet

Wandelroutes
- Foodwalk in Anna Jacobapolder
- Aderwinkel Foodwalk
- Bieslandse Bessenroute
- Watermunt in Polder Bloemendaal
- Das lekker kuieren op Tongelaar
- Soep op tafel in de gelagkamer!
- Foodwalk vanuit Heemstede
- Koken met Rommel
- Foodwalk in het Schokkerbos
- Happen en Stappen rond Dreischor
- Foodwalk Oostkapelle
- Lekker Landschap in Heikant!
- Kom roeken en pruven in Echten (A)
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Bosbessenplaatcake uit Groesbeek
- Kom roeken en pruven in Echten (B)
- Schutpad-foodwalk
- Beleef Lekker Landschap in Ritthem!
- Beleef een Foodwalk in Ruinerwold
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen
- Foodwalk rondom Terworm
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer
- Doesburgermolen Foodwalk
- Glindhorster Foodwalk
- Pelserpad Foodwalk
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Beleef een Foodwalk in Stavenisse!
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Van kastanje tot boom en andersom
- Beleef een Foodwalk in Ten Arlo

Fietsroutes
- Rondje Oost-Krimpenerwaard
- Rondje West-Krimpenerwaard
- Rondje Gouda-Schoonhoven
- B(l)oeiend landschap rondom Raalte
- Trilveen en polderluchten
- Rondje Rijckholt-Margraten
- Door het veld rond het Damsterdiep
- De Brabantse Wal: van aspergeland tot kruidenrand
- Van Bier tot Honing - Smaakfietsroute
- Fietsen met smaak in Dronten
- Op de grens van Holland en het Sticht

Andere recepten
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Brandnetel-Gemberbier
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Brandnetelkaastaart uit Terworm
- Brandnetellimonade
- Brandnetelpesto
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep met kokos
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Hartige brandnetelcake
- Hartige wilde groentetaart
- Heldere brandnetelsoep
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veluwse wildplukquiche
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde burgers uit Telgt
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet

Verder lezen