Routes
 

B(l)oeiend landschap rondom Raalte

B(l)oeiend landschap rondom Raalte

 
Fietsroute vanuit Raalte (41,1 km)

Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: look-zonder-look, brandnetel, duizendblad, duizendbladbloem, hondsdraf, hondsdraf, paardenbloemblad, paardenbloemenbloesem, vlierbessen, vlierbloesem
 
Startpunt

De route start vanaf biologische boerderij Overesch, Hondemotsweg 40, 8101 NJ in Raalte.
Met het openbaar vervoer te bereiken via Station Heino, ga in zuidoostelijke richting op Stationsweg naar Parallelweg (400 m). Sla linksaf naar Schaarshoekweg (800 m). 
Weg vervolgen naar Hondemotsweg (400 m). Boerderij Overesch ligt aan de linkerzijde van de weg.

Routebeschrijving

Deze route loopt langs een aantal fietsknooppunten.

Volg knooppunten 25, 24, 23, 22, 15, 06.
Bij knooppunt 06 richting knooppunt 05 (Hubertusallee) en waar route naar knooppunt 05 LA gaat (bij richtingaanwijzer Heino 3), weg RA volgen: Zuthemerweg. Op driesprong rechtdoor (richtingaanwijzer Heino 1).
Einde weg RA (Heino 1), fietspad langs provinciale weg stukje volgen. Op rotonde rechtdoor en deze straat, verderop Dorpsstraat, rechtdoor volgen naar knooppunt 17 bij de kerk 18 Oons Pad ligt tussen knooppunt 18 en 26, aan de rechterkant van de weg, tegenover huisnummers 30/32 (bordje aan linkerkant weg); houten hek met infobord 26, 49, 50, 37, richting knooppunt 53. 

In Marienheem einde weg RA Hellendoornseweg. Voorrangsweg (N35) oversteken en rechtdoor richting Jongstraat. Op 4-sprong schuin rechtdoor Boetelerveldweg; dan zit je op het fietsroutenetwerk richting knooppunt 52. Bij tweede boerderij links klinkerpad in, richting boerderij. 

Fiets parkeren bij bord Boetelerveld en via smal gras-, later bospaadje dat vóór het bord begint en dus niet naar de boerderij gaat, in circa 5 minuten naar schuur, infobord en ingang Boetelerveld. Zelfde weg terug naar knooppunt 52, 37, 50, 49, 46 P Overesch.

Deze route is samengesteld door Landschap Overijssel.

Bijzonderheden

De Overijsselse Natuurboeren wonen per definitie op een mooie stek, want biodiversiteit is een speerpunt van hun boerenbestaan. Dus staan er akkerranden met wilde bloemen rond hun akkers en grazen de koeien in natuurgebieden. En de zeugen? Die liggen in een modderbad of lopen in de wei. Deze fietsroute rond Raalte laat dát en nog veel meer zien, zoals het uitgestrekte Boetelerveld en heel veel kleinschalige akkers en weilanden.

Natuurboer Overesch

Jan Overesch en zoon Rick runnen een biodynamische boerderij met koeien, varkens en akkers vol groenten en granen. Bij de boerderij zijn een winkel én een skybox om de varkens te bekijken die kunnen kiezen of ze binnen of buiten willen zijn. Een deel van de Brandrode runderen loopt de hele zomer in het weiland van Landgoed De Colckhof. En dit weiland is geen knalgroene vlakte waarop maar één soort gras groeit, maar een ruig stuk grasland waar allerlei grassoorten, bloemen en kruiden groeien.

Natuurboer Bovendeert

Wim Bovendeert en Godelieve Wijffels hebben iets bijzonders gedaan voor wandelaars en fietsers: Zij beheren een natuurgebied met kruiden- en faunarijk grasland voor hun koeien. Er loopt een paadje langs de rand van het grasland (dat na een fikse regenbui trouwens wel wat drassig kan zijn) naar een jong bos. Na vijf minuten wandelen stuit je op een bank en een kist met gebieds- en natuurinformatie. Nóg iets verderop staat de tweede verrassing.

Boetelerveld

Het Boetelerveld, eigendom van Landschap Overijssel, is het enige overgebleven natte heidegebied in Salland. Een uniek gebied voor Nederland. Tijdens een wandeling ervaar je ruimte en diepe rust. Het open heide- en veengebied met zo’n vijftien poelen wordt langs de randen omsloten door kleine bosjes. Door de bijzondere omstandigheden van nat en schraal herbergt het Boetelerveld veel bijzondere planten en dieren, zoals nachtorchis, brede orchis, en het heideblauwtje.

____________________________________________________________

Winkel

Overesch Ecologische Landbouw Hondemotsweg 40 Raalte
Openingstijden:
Dinsdag en vrijdag: van 13.00 tot 18.00 uur
Woensdag: van 19.00 tot 21.00 uur
Donderdag: van 9.30 tot 13.00 uur
Zaterdag: van 9.30 tot 17.00 uur

of bel 06-51322873 voor een andere afspraak.

Zie voor meer info: overesch.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
fietsroute Fietsroute vanuit Raalte (41,1 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Overesch Ecologische Landbouw
streekrecepten
Streekrecept
heideblauwtje
nachtorchis
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen