Routes
 

Bier en Bes in het Vechtdal - 1e deel

Bier en Bes in het Vechtdal - 1e deel

 
Wandelroute van Vroomshoop naar Ommen (17,0 km)
 
Oogsttijd: juli - november
 
Ingrediënten: krenten, lijsterbessen
 
Startpunt

Station Vroomshoop, Stationslaan 7, 7681 DL Vroomshoop

Routebeschrijving

Heeft u een GPS-apparaat met de juiste app (bijv. Topo GPS), dan kunt deze route ook downloaden

Deze route werd samengesteld door Landschap Overijssel.

Vanaf het station volgt u de paars-blauwe paaltjes van het wandelnetwerk. U gaat de Stobbelaan in die overgaat in Het Plantsoen. Sla rechtsaf de Linertveldstraat in. U volgt deze tot u links de Van Stolberglaan in kunt. Direct daarna gaat u rechts de Bosweg in. 

In het bos, de Zandstuve, volgt u de blauw-paarse paaltjes, vervolgens de rode tot waar u links de groen-blauw-rode paaltjes kunt volgen. 

Vervolgens volgt u rechts rood-oranje-groen tot aan een asfaltweggetje. Sla hier rechtsaf en dan de 1e links (Veldesweg) naar de doorgaande weg die u moet oversteken (Achteres).

Vanaf de brouwerij volgt u de paars-groen-rode paaltjes. U blijft de paarse paaltjes volgen tot na het dorp Den Ham. 

Waar de paarse paaltjes naar rechts gaan blijft u rechtdoor lopen tot aan de Achterbroeksweg. Hier slaat u linksaf naar Bierbrouwerij De Pauw. Waar ze behalve bier ook heerlijke ijsjes en karnemelk hebben. 

U vervolgt de route (met groene paaltjes) over de J.H. Machielseweg die na de oversteek van de drukke Hammerweg overgaat in de Kruupweg. Langs Kasteel Eerde volgt u de Kruupweg tot u de gele paaltjes tegenkomt. Deze volgt u (eerst gaat u rechtdoor) tot aan de Steile Oever. Hier steekt u de Hammerweg over langs de parkeerplaats (heel even blauwe paaltjes) en vervolgens langs de parkeerplaats volgt u de groene paaltjes totdat u op een viersprong komt. Hier slaat u rechtsaf, vervolgens de eerste weg links, dit is de Bergsteeg. Vanaf hier volgt u de blauwe route over de Bergweg naar het station.

Bijzonderheden

Deze prachtige tweedaagse wandeling voert u door het Vechtdal in het hart van Overijssel. Een eeuwenoud cultuurlandschap met gezellige dorpen, heerlijk boerenland en het mooie landgoed Eerde. Onderweg valt er het nodige te wildplukken én kunt u een bezoekje brengen aan de bierbrouwerijen die op de route liggen.

Magele
Magele is een oude buurtschap bij Den Ham. Hier ligt de Mageleresch, een karakteristieke hoog gelegen akker, waar nog authentieke zandpaden doorheen lopen. Het hoogste punt van de Mageleresch is 19 m boven N.A.P. Bovenop de es ligt, sinds 1840, de Joodse begraafplaats.

Den Ham
Midden in Den Ham vind je het Middendorpshuis. Dit monumentale pand uit 1842 was in de 19e en 20e eeuw in gebruik als logement en herberg van de familie Middendorp. Nu bevindt zich in het Middendorpshuis een lokaal museum, toeristische informatie, lokale producten, en erachter de IVN kruidentuin.

Eerderachterbroek
Na het dorp betreden we het Eerderachterbroek, een bijzonder gaaf oud cultuurlandschap. Op een van de prachtig gelegen boerderijen vind je Bierbrouwerij De Pauw. In de zelfvoorzienende schuur naast de brouwerij of aan één van de picknickbanken is het goed toeven. (Een koud) biertje uit de koelkast, koffie/thee, of biologische drinkyoghurt...allemaal te proeven en om mee te nemen. Niet vergeten om het geld in het daarvoor bestemde bakje te deponeren.

Kasteel Eerde
Na de boerderij komen we langs kasteel Eerde. Dit kasteel werd in 1715 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar van Eerde, Johan Werner baron van Pallandt. Het kasteel had verschillende eigenaren en was o.a. ook hoofdkwartier van de Internationale Orde van de Ster van het Oosten met de mystieke leider Krishnamurti. Nu is Natuurmonumenten beheerder. 

__________________________________________________________

Winkels

​Berghoeve Brouwerij Achteres 15 Den Ham
Zie voor meer info en openingstijden:
www.berghoevebrouwerij.nl

Middendorpshuis Grotestraat 4 Den Ham
Zie voor meer info en openingstijden:
www.brinkdorpdenham.nl

De Meulenhorst en De Pauw Achterbroekweg 1 Ommen
Biologisch melkveebedrijf en ijsmakerij. Tevens bevindt zich hier bierbrouwerij De Pauw.

Openingstijden:
Dagelijks vanaf 10.00 uur tot zonsonderdag.

Zie voor meer info: www.meulenhorst.nl en www.pauwbier.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute van Vroomshoop naar Ommen (17,0 km)
wanneer oogstenOogsttijd
juli - november
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • ​Berghoeve Brouwerij
  • De Meulenhorst en De Pauw
  • Middendorpshuis
streekrecepten
Streekrecepten
lijsterbessen
krent
Zandstuve
Eerder Achterbroek
korenbloemen in akker
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen