Recepten
 

Beignets met speenkruid*

Beignets met speenkruid*

 

Een recept van Woman into the Wild Jacqueline Raaijmakers.

Speenkruid & Regenworm

‘In eerste instantie zou je denken dat er in en rond de vinex-wijk waar ik woon weinig planten zijn om wild te plukken. Maar als je goed genoeg kijkt -en oppast voor hondenpoep- en plas- is er toch altijd wel iets te vinden. Zo is er langs het voetbalveld een fietspad en een mooie berm waar volop Cichorei groeit. Met mijn schepje ga ik op pad om de wortels ervan op te graven, omdat ze zouden smaken als pastinaak. Met die wortels kan ik dan weer lekkere beignets maken. Thuis gekomen maak ik ze schoon. Ik kook ze 1,5 uur. Maar die wortels willen niet zacht worden. Zodoende ga ik de dag erna terug naar mijn vertrouwde Bosje van de Baron. Hier groeit volop Gewoon Speenkruid. Als ik de plantjes opgraaf, zit er tussen de kleine wortels als extra buit een regenworm. Die heb ik trouwens gewoon weer terug laten glijden in de aarde.’

Meer lezen over Jacqueline? Dat kan via haar blog.

Lunchgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 handen vol (gewassen) speenkruid**
  • 80 g boter
  • 120 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 1,5 dl melk
  • zout & peper
  • geraspte kaas
  • olie

Blancheer het speenkruid kort (1-2 min) in kokend water. Daarna afspoelen met koud water. Goed uit laten lekken en grof snijden.

Het ei loskloppen met de melk, zout, peper en een scheutje olie. Hierna het zelfrijzend bakmeel erdoor roeren. Het deegmengsel moet ongeveer zo dik zijn als oliebollenbeslag. Als het te dun is, dan nog wat meel toevoegen.

Meng het speenkruid samen met de geraspte kaas door het beslag. Met een lepel vorm je 12 kleine beignets. Bak deze in 3 porties in de olie aan beide zijden goudbruin (5-8 minuten).

De beignets zijn lekker met een - al dan niet wildgeplukte - salade en gebakken aardappeltjes.

*Een kleine waarschuwing. Tijdens de bloei wordt het plantje licht giftig. Daarom is het verstandig om speenkruid alleen voor die tijd te plukken.

**Gebruik het hele plantje (wortel en blad). Het schoonmaken van speenkruid kost veel tijd. Was het speenkruid eerst twee keer onder stromend water. Daarna de kleine worteltjes verwijderen en nog een keer wassen.

print recept
Beignets met speenkruid*