Routes
 

Aderwinkel Foodwalk

Aderwinkel Foodwalk

 
Wandelroute vanuit Driebergen-Rijsenburg (10,7 km)
 
Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: vlierbloesem, brandnetel, vlierbessen, waterpeper
 
Startpunt

Startpunt van deze route is het Wapen van Rijsenburg, Hoofdstraat 83, Driebergen-Rijsenburg. De tweede mogelijkheid (opstappunt) is in Werkhoven. Meer informatie vindt u op www.klompenpaden.nl.

Routebeschrijving

Deze route is geheel bewegwijzerd als Aderwinkelpad (Klompenpad). Volg de bordjes met de blauw klompjes. Ook kunt u de gratis klompenpaden-app gebruiken (inclusief routenavigatie). Deze kunt u downloaden via App store of Google Play. Voor meer informatie kijk op www.klompenpaden.nl

Het is mogelijk de route te verkorten. Volg dan de markeringen ‘route verkorten’.

Bij het startpunt is een folder verkrijgbaar van het Klompenpad met daarin cultuurhistorische en landschappelijke informatie. Landschap Erfgoed Utrecht ontwikkelde en beheert dit Klompenpad samen met agrariërs, vele vrijwilligers en andere betrokkenen in dit gebied.

De route is samengesteld door Landschap Erfgoed Utrecht

Bijzonderheden

Dit wandelgebied kenmerkt zich door het karakteristieke cope-landschap met langgerekte verkaveling, versterkt door bospartijen van de landgoederen en lijnvormige landschapselementen als knotbomenrijen, lanen en zuwes.

Onderweg zijn er (afhankelijk van het jaargetijde) tal van verschillende kruiden en planten te plukken waaronder waterpeper en brandnetels. Met waterpeper kunt u bijvoorbeeld een smaakvolle fruitsalade maken. Waterpeper groeit op natte, voedselrijke plaatsen, zoals langs sloten en vijvers, in moerasbos, langs drassige bospaden en in weilanden. De brandnetels kunt u gebruiken voor een brandnetelpasta. De scheuten van jonge brandnetels kunt u in zijn geheel gebruiken. Gebruik van grotere brandnetels alleen de top.

Ook vindt u onderweg op verschillende plekken (tussen mei tot juli) vlierbloesem. Hier kunt u heerlijke gerechten van maken zoals vlierbloesempannenkoeken. Het beste kunt u de vlierbloesemschermen in de vroege morgen plukken op een droge dag. Voor het lekkerste resultaat gebruikt u alleen schermen met mooie frisse bloesem waarvan alle bloemen uitgekomen zijn.

De geplukte ingrediënten kunt u aanvullen met streekproducten die hier worden gemaakt en verkocht. Op deze manier kunt u een volwaardige maaltijd - met vlees of vegetarisch - samenstellen.

______________________________________________________

Winkel

Boerderijwinkel De Hondspol Gooijerdijk 20 Driebergen
Openingstijden:
Woensdag en vrijdag van 10.30 – 16.00 uur
Zaterdag van 9.30- 13.30 uur
www.lievegoed.nl


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Driebergen-Rijsenburg (10,7 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • Boerderijwinkel De Hondspol
streekrecepten
Streekrecepten
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen